Glas Javnosti

Prečica preko polja u Nemačkoj može koštati 15.000 evra

Svet
Autor: Glas javnosti

Volite da budete u prirodi? Negde vam se može se dogoditi da prošetate poljoprivrednim zemljištem ili prečicom preko polja. Ali upravo vas to može dovesti u nevolju u Nemačkoj.

Zakon u Nemačkoj je jasan, sa strogim kaznama do 15.000 evra, zovisno od prekršaja.

Savezni zakon o očuvanju prirode, poglavlje 7, odeljak 59, propisuje da je svakome dopušteno da “uđe u otvoreni krajolik na putevima i stazama, kao i na neiskorišćeno zemljište u svrhu rekreacije.”

Prema Saveznom zakonu o šumama, to se takođe odnosi na šume, tako da se ne morate zadržavati na stazama ili putovima – osim ako jašete ili vozite bicikl. 


Međutim, postoje i izuzeci u kojima se pravo ulaska može ograničiti. Mogu postojati sledeći razlozi zbog kojih bi mogao da vam bude zakonom zabranjen ulazak na određeno područje:

  • Zaštita poljoprivrednog zemljišta
  • Zaštita šuma i zaštita šuma od požara
  • Zaštita posetioca šume (npr. u slučaju štete od oluje)
  • Upravljanje šumama

Posebnu ulogu imaju poljoprivredna zemljišta. Nemačko planinarsko društvo izradilo je praktični PDF pregled prava ulaska u nemačkim saveznim zemljama, prenosi Fenix Magazin.

Kad ne smete hodati preko polja?

Zabrana ulaska u poljoprivredne površine različito je uređena zavisno od savezne države. Na mnogim mestima zabrana se primenjuje između setve i žetve, otprilike od marta do oktobra.

Nevažno je da li su prostori ograđeni. U slučaju travnjaka, koji se na primer koristi za obore za konje, to važi tokom razdoblja rasta – jer životinjama treba trava kao hrana. Ako se gazi, teško će se kositi. 


Biciklisti i vozači u saveznoj državi Baden-Württembergu suočavaju se s posebno oštrim kaznama. Svako ko tamo skrene sa označene staze može dobiti kaznu do 15.000 evra za administrativni prekršaj. Poljoprivrednici takođe mogu tražiti odštetu.

Pravo ulaska imaju i psi koji se ne smeju slobodno kretati u zaštićenim područjima. Stoga je bolje držati životinju na povocu.

Glas javnosti /B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR