Glas Javnosti

Gojaznost u Srbiji: Tiha epidemija sa dalekosežnim posledicama

Društvo
Autor: Glas javnosti

Gojaznost predstavlja ozbiljan zdravstveni i socijalni problem u Srbiji, sa alarmantnim porastom kako među odraslom tako i među mlađom populacijom.

.U Srbiji svaka peta osoba pati od gojaznosti, a istraživanja Instituta "Batut" pokazuju da je skoro polovina smrtnih ishoda povezana sa gojaznošću. Problematika gojaznosti ne samo da utiče na zdravstveni sistem već i na kvalitet života pojedinaca, povećavajući rizik od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, malignih oboljenja, kao i psihičkih problema.

Zabrinjavajući su podaci koji ukazuju na to da će do 2030. godine skoro 28% odrasle populacije u Srbiji biti gojazno, sa procenom da će broj gojazne dece između pet i devet godina biti skoro 86,000, dok bi broj gojazne dece od deset do 19 godina trebao da bude preko 130,000. Ovo stavlja Srbiju u evropski vrh po procentu gojazne dece, što predstavlja ozbiljan javnozdravstveni izazov za budućnost.


Pored fizičkih zdravstvenih problema, gojaznost nosi i psihološki teret, često dovodeći do stigmatizacije i diskriminacije, što dodatno komplikuje borbu sa ovim problemom. Stigma povezana sa težinom je jedan od najčešćih oblika diskriminacije, a pogrešna shvatanja i stereotipi o uzrocima gojaznosti samo doprinose problemu.

Pored globalnih izazova, u Srbiji postoji i potreba za sveobuhvatnim pristupom u rešavanju ovog problema, uključujući poboljšanje zdravstvene zaštite, edukaciju o zdravoj ishrani i fizičkoj aktivnosti, kao i implementaciju nacionalnih politika usmerenih na prevenciju gojaznosti. Promena društvenih normi i stvaranje okruženja koje promoviše zdravije životne izbore ključni su za dugoročno rešavanje problema gojaznosti u Srbiji i svetu.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR