Glas Javnosti

Unos vode je ključan za zdravlje organizma, ali šta AKO JE NE PIJETE U DOVOLJNOJ MERI?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Unos adekvatne količine vode veoma je važan i odlučujući faktor zdravlja na koji možemo uticati. Bez vode bismo vrlo brzo umrli, pa nije ni čudo kada čujemo onu: "Voda je izvor života". Neka istraživanja pokazuju da čak i blaga dehidracija može da ima veoma nepovoljan uticaj na zdravlje, raspoloženje, količinu energije.

Unos vode omogućava telu da se reši viška natrijuma, glavnog elementa koji pomaže da se voda zadržava u telu. Ako ne pijete vodu, povećaćete koncentraciju natrijuma u telu,a to dovodi do većeg zadržavanja vode i nadimanja. Takođe, telo zadržava vodu ukoliko ima premalo vode u ćelijama. Redovan unos vode, posebno one sa niskomineralnim sastavom, telo nema potrebu da zadržava suvišnu vodu. S druge strane, dehidracija dovodi do povećanja toksina u organizmu i nemogućnosti bubrega da ih prerade i izbace. Šta se može desiti ukoliko ne pijete dovoljno vode?

- Kada osoba dehidrira, krv se zgusne i oslabi protok, a slab protok krvi uzrokuje visoki krvni pritisak.

- Organizam je izložen ubrzanom procesu starenja, a to dovodi do prevremene pojave bora.

- Čak i blaga dehidracija može da dovede do osećaja umora i pospanosti. Taj osećaj nestaje nakon unosa vode.

- Ukoliko ne pijete vodu u dovoljnoj meri, pojaviće se bol, ukočenost i nelagode u zglobovima.

- Dehidracija dovodi do povećanja kiseline i toksina u telu čime se povećava broj bakterija u bubrezima i bešici, a to podstiče upale i infekcije.

- Tečnost koja okružuje mozak naziva se likvor, a njena funkcija je da štiti mozak od potresa i udaraca lobanje. Usled dehidracije, količina likvora može da se smanji i zbog toga može doći do dodira mozga s lobanjom, što uzrokuje glavobolje.

- Dehidracija u organizmu rezultiraće i dehidracijom kože. Posledice su ispucale usne, akne, psorijaza, ali i ekcem.

-Usporava se metabolizam. Neka istraživanja pokazuju da voda pomaže telu u sagorijevanju energije i mršavljenju. Redovnim unosom želudac se napuni vodom, što dovodi do manjeg osećaja gladi, a samim tim i manjeg unosa hrane.

- Voda vlaži probavni trakt. Kada to nije dovoljno, ostaci hrane ostaju u crevima, što dovodi do zatvora, bolova u stomaku i žgaravice.

- Pad koncentracije može da bude znak dehidracije organizma. Telo ima potrebu za vodom kako bi se rashladilo i normalno funkcionisalo, stoga vodu nije dovoljno uzeti samo kada nastupi osećaj žeđi, jer to je znak da je već došlo do dehidracije. Kako biste osigurali dovoljan unos vode, potrebno je da na svakih sat vremena popijete dve čaše vode ili više, u slučaju fizičke aktivnosti.

- Zbog nedovoljne količine vode organizam neće moći da proizvede dovoljno pljuvačke. S obzirom na to da ona ima antibakterijska svojstva, zbog manjka pljuvačke dolazi do preteranog razmnožavanja bakterija. Jedna od posledica toga je loš zadah koji nastaje zbog dugotrajne dehidracije.

(Izvor: 1PRVA)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR