Glas Javnosti

STRUČNJACI OTKRIVAJU: Počnite dan kao da niste prepili sinoć! Ovo je lista namirnica za uspešno LEČENJE MAMURLUKA!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Preterana konzumacija alkohola za posledicu ima mamurluk, a nutricionisti predlažu koje namirnice bi vam mogle pomoći da se vratite na noge i oslobodite mamurluka.

Iako nema ničeg lošeg u tome da popijete pivo ili dva, ako ste se totalno prepustili piću, možda ćete se mučiti da prebrodite dan. 

Nakon konzumacije alkohola, bitno je da nadoknadite tečnost i uspostavite balans što se tiče vitamina i elektrolita.
Šest namirnica protiv mamurluka

1. Banana
-Ispijanje alkohola može stvoriti elektrolitsku neravnotežu povećanjem gubitka tečnosti i povećanim izlučivanjem elektrolita . Zbog toga je važno da ponovo uravnotežite nivo elektrolita da biste se oporavili.

-Banane sadrže velike količine kalijuma, tako da će vam pomoći da povećate nivo nakon teške noći. Ako niste toliko zainteresovani za banane, avokado i druga hrana bogata kalijumom takođe će vam pomoći da napravite razliku.

2. Spanać
Tokom sesije sa alkoholnim pićem, magnezijum je hranljivi sastojak koji se često troši. Nutricionista objašnjava: „Hrana bogata magnezijumom, kao što je spanać, pomoći će vam da dopunite nivo magnezijuma.

-Spanać takođe ima antiinflamatorna svojstva, pa čini dobru osnovu za obrok koji će vam pomoći da prebolite mamurluk - pokušajte da ga dodate u jutarnji smuti, kao deo laganijeg doručka, ili čak u salatu za ručak.

3. Ananas
Mnogim ljudima nakon opijanja sledi noć provedena u kupatili. Mučnina je vrlo čest simptom mamurluka i onaj protiv kojeg definitivno nije zabavno boriti se. „Ananas sadrži enzim bromelain, koji pomaže da se olakša varenje i smanji pritisak na jetru“, kažu stručnjaci.

 

4. Riba
Riba za večeru može zvučati kao poslednja stvar koju želite da jedete ako se osećate mamurno, ali nutricionista savetuje upravo to.

-Proteini i masti, poput zdravih ulja koja se nalaze u ribi, duže će ostati u vašem stomaku, što ih čini odličnom hranom koju treba da konzumirate pre nego što počnete da pijete.

„Uzimanje omega-3 i 6 kapsula pre i posle alkohola takođe će vam pomoći da obložite stomak i nadomestite nivo masnih kiselina sledećeg dana“, rekla je.

5. Mlečni proizvodi
Uživanje u velikoj količini porodičnog sladoleda može biti odličan lek za mamurluk. Generalno, mlekom pripremate stomak za noć sa dosta pića.

-Ako predviđate sesiju alkoholisanja, oblaganje stomaka mlečnim proizvodima poput mleka ili jogurta može vam pomoći da smanjite efekte bilo kog konzumiranog alkohola, piše Magazin Novosti. 

6. Voda
Svi znamo da nas previše pića može učiniti dehidriranim i ako ste povraćali celo jutro, verovatno ste izgubili puno vode. Doktori napominju da, iako ovo tehnički nije hrana, osiguravanje adekvatne hidratacije će vam olakšati efekte mamurluka.

-Ako je moguće, pokušajte da dodate malo šećera i soli u svoju vodu da napravite sopstveni napitak za rehidrataciju i zamenite ne samo vodu koju ste izgubili, već i šećere i esencijalne soli, rekla je.

Takođe, kokosova voda je prirodni izvor ključnih vitamina i minerala - bogata kalijumom, magnezijumom, vitaminom C i elektrolitima i odličan je način da nadoknadi one mikroelemente izgubljene tokom konzumiranja alkohola.

(Glas javnosti) 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR