Glas Javnosti

PROBLEMI SA SPAVANJEM često dovode do ZDRAVSTVENIH TEGOBA: Ovih PET NAVIKA NEGATIVNO utiču na san!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Smatra se da u snu provedemo trećinu našeg života. San je veoma važan za zdravlje čoveka. Nedovoljno sna može loše da utiče na ljudski organizam kao i na psihu. Uzrok nervoze i stresa često je nedovoljan broj sati sna.

Mnogo je stvari koje utiču na kvalitet sna. Uglavnom su to nezdrave navike koje nam pređu u rutinu.

Postoji 5 navika koje su ključne i koje loše utiču na san. To su jednostavne navike, za koje možda niste pretpostavili da negativno utiču na vaš san. 

Nemate rutinu spavanja
U savršenom vremenu i životu, mi smo u prilici da legnemo rano i ustanemo rano, nakon osam sati neometanog, zdravog sna. Ipak, u svetu u kojem živimo pokušavamo da žongliramo prijatelje, porodicu, posao, decu, ljubimce, hobije i san – i sve to smestimo u 24 sata koliko ima jedan dan, i to jednostavno deluje.. nemoguće. Ipak, u okviru naših svakodnevnih haotičnih života možemo pokušati da uvedemo okvirni ritam kojeg ćemo se držati, jer će nam ritam doneti bolji san i više energije. Rutina odlaska na spavanje koje se pridržavamo dovešće do toga da se naš organizam u tom vremenskom periodu prirodno umara, i želi da uđe u san. Naravno, ovo se neće desiti “preko noći”, ali budite strpljivi i rezultati će doći.

Previše koristite telefon pred spavanje
Ovo je mana koju smo svi usvojili kao deo svojih svakodnevnih života. Ne ispuštamo telefone iz ruku tokom celog dana, naviknuti smo na konstantnu dostupnost, društvene mreže i zabavni sadržaj, a ponekad jednostavno gledamo u telefon iz dosade. Ukoliko već noćima ležite u krevetu, iscrpljeni i umorni, ali sa telefonom u ruci dok prolazite kroz Instagram – vreme je da ostavite telefon. I to ne pored kreveta, gde će vam biti blizu, nadohvat ruke i odakle ćete vrlo lako moći opet da ga uzmete na prvi “ping!”, zvuk koji vam nagoveštava da vam je stigla neka kasna poruka. Verujte nam, san će vas sustići i bez besciljnog gledanja u telefon, a čak će vam biti i prijatniji.

Konzumirate kafu pre spavanja
Svima nam je dobro poznato da kofein utiče na san, ali dešava se da kažemo “ma na mene ne utiče ništa” i popijemo tu kafu pred spavanje i onda, ipak nemirno spavamo. Bez obzira na to da li ćemo nakon kafe zaspati ili ne, uticaj kofeina na organizam je tu, i našem telu svakako neće prijati obrada kofeina koja se mora dogoditi, spavali mi ili ostali budni. Kafu sa razlogom pijemo ujutru, kada nam može dati energiju i boost, što nam uveče, ukoliko planiramo da idemo u krevet, nije potrebno. Kofein utiče na naš krvotok i rad srca, a tokom sna niko ne želi biti uznemiren ubrzanim radom srca.

Vežbate pred spavanje
Ukoliko ste u prošloj, 2020. godini uspeli da disciplinujete sebe da svakodnevno vežbate u svom stanu i ostanete fizički aktivni, svaka čast! Ipak, nije preporučljivo da vaša rutina vežbanja bude direktno pred spavanje, jer ubrzan rad srca pred nagli odmor organizma može nepovoljno uticati na vaš san. Kada ste puni energije, što se dešava nakon napornog vežbanja, potrebno je da ta energija bude kanalisana, a ne ugašena. U suštini, možete poremetiti ritam rada svog srca u malom obimu, što će vam svakako nepovoljno uticati na san. Dakle, bolje je vežbati tik nakon što ustanete i doručujete, kako biste energijom započeli novi dan.

Puno jedete pre spavanja
Ok, priznajemo da su u prethodnoj godini Netflix, nova sezona naše omiljene serije i kokice ili druge grickalice bili naša večernja rutina pred spavanje, ali možda je vreme da to promenimo. Konzumiranje prevelike količine hrane, a naročito nezdrave hrane pred spavanje nepovoljno će uticati na vaš san, jer je vašem organizmu potrebna energija da svari sve uneseno, a to se u mirnom i ležećem položaju neće desiti. Čak suprotno, moguće je da će vam se, dok spavate, hrana vratiti iz želuca, što će izazvati gorušicu i neprijatne simptome. Naravno, ukoliko ste gladni pred spavanje, pojedite neki laganiji obrok ili užinu, ali pokušajte da svakako ne legnete istog trenutka nakon tog obroka.

(Glas Javnosti)

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR