Glas Javnosti

OVE NAMIRNICE SADRŽE SELEN: Jedite ovu hranu ako želite da se zaštitite od INFEKCIJA!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Selen je veoma važan element koji za mnoge osnovne funkcije organizma, od reprodukcije do borbe protiv infekcija. Ovo je jedan od najjačih antioskidanata u prirodi, a u organizmu se nalazi u tragovima. Zbog toga je neophodan unos ovog elementa kroz hranu.

Izvor selena u hrani se nalazi u različitim namirnicama, koje je moguće konzumirati svakodnevno. Preporučena dnevna doza selena je 70 mgc koju treba uneti hranom.

Kada su u pitanju mesa, najveća količina selena nalazi se u govedini, osim toga ima ga u piletini, svinjetini i ćuretini. Osim toga nalazi se i u telećoj džigerici i uopšteno u crvenim mesima. 

Pečurke su takođe bogate selenom, ali i drugim esencijalnim nutrijentima. One sadrže dosta vlakana, a ne sadrže mnogo masnoća, kalorija i ugljenih hidrata.

Plodovi mora i riba dobar su izvor selena, a možete ga pronaći u sadrinama, tunjevini, račićima, škampima, dagnjama i posebno u lososu. Porcija od 100 gr lososa sadrži čak 41,5 mcg selena.

Jaja, a posebno žumance je bogato selenom. Pored toga i mahunarke, poput graška, kikirikija, suncokreta, pasulja i putera od različitog koštunjavog voća su namirnice koje obiluju ovim antioksidantom.

Čokolada, odnosno nezaslađeni kakao ili topla čokolada i sve što sadrži ovu namirnicu, sadrži i selen.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR