Glas Javnosti

OVA BILJKA ČINI ČUDA ZA VAŠ ORGANIZAM: Evo nekoliko SLAJNIH saveta kako biste je pravilno KORISTILI!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Verovatno ste čuli za aloe veru i znate da je zdrava za organizam. U nastavku pročitajte čemu služi sok od njenih listova, protiv kojih bolesti ima blagotvoran efekat, koje vitamine sadrži, za šta je dobar gel, a za šta je koristan njen suvi ekstrakt. Iako je dobra za telo, kao i svaka biljka, ima i negativne efekte ukoliko se ne uzima pravilno.

Za šta se upotrebljava aloja?


Aloja se najčešće primenjuje spolja kod opekotina i rana (aloja gel), a u unutrašnjoj upotrebi kod zatvora, za regulaciju probave. Sok od listova aloje se koristi kod upala creva, gorušice, čireva i sindroma iritabilnih creva. U visokim koncentracijama aloja deluje na povećanje broja odbrambenih ćelija i tako pomaže borbu protiv virusa, pa čak i tumora.

 

 

Aloja sadrži proteine, kalcijum, magnezijum, cink, germanijum, vitamine A, B12, E, C. Koristi se kod problema sa varenjem, čireva i stomačnih smetnji.

Kako deluje i kako se uzima?


Aloja deluje laksativno, protivupalno, antibakterijski, antivirusno i kao energetski tonik. Sočni listovi su bogati gelom, a od ostatka biljke se dobija sok i suvi ekstrakt. Sam gel može da se koristi spolja za umirenje iritacija kože, kod opekotina, za vlaženje kože, elastičnost i zategnutost.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Akash (@mr.sky_1432)

 

Sadrži antrahinone koji deluju laksantno, ali je vrlo jak laksativ i u malim dozama može dovesti do naglog pražnjenja i grčeva. Aloja gel se koristi 20-30ml dnevno, na prazan stomak. Po otvaranju sok se drži u frižideru. Aloja u kapsulama sadrži koncentrovani ekstrakt aloe vere.

Kada ne sme da se koristi i kakve negativne efekte može da izazove?


Ne preporučuje se upotreba aloje kod: opstrukcije creva, Hronove bolesti, ulcerativnog kolitisa, hemoroida i oboljenja bubrega.

 

 

Prevelika doza aloje gela, može dovesti do proliva, grčeva i poremećaja u sadržaju kalijuma u organizmu. Komponente odgovorne za laksativno dejstvo (antrahinoni) se odstranjuju iz gela, ali ipak nekad mogu biti prisutni u malim dozama.

Uz koje lekove je ne treba koristiti?


Teoretski kod duže istovremene upotrebe sa digoksinom (kardiotoničnim glikozidima), kortikosteroidima, diureticima, slatkim korenom, senom, krušinom i drugim laksansima može doći do nastanka hipokalemije.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR