Glas Javnosti

OPREZNO PRI KUPOVINI VOĆA! Evo kako da prepoznate ono koje je ZATROVANO PESTICIDIMA!

Zdravlje
Autor:

Naš poznati Gastroenterolog prof. dr Perišić dao je savet građanima kako da prepoznaju voće koje je puno pesticida i fungicida.

Prof. dr Perišić je rekao da svako voće, čak i oprano, ipak treba dodatno oljuštiti, osim bostana jer je kora debela.

"Lubenica ne mora da se posebno ljušti, debela je kora i štiti plod, ima ljudi koji vole da seckaju i jedu onaj beli deo kore. Grožđe, pravo da vam kažem, na njemu mora da bude fungicid. To je jaka hemikalija koja uništava plesni, grožđe moramo dobro da peremo i to pola sata! A onda da ga osušimo", rekao je on.

"Ako ostane grožđe u vodi, ostaće sva ta hemija na njemu vezana. Dakle 30 minuta pod tekućom vodom perite, ne potapajte, mora tako. Kumulativno ti fungicidi imaju opasan efekat, zajedno s drugim hemikalijama koje unosimo u organizam", rekao je on.

Upozorio je građane da i sir i meso koje se kupuje na pijacama najčešće "puca od pesticida". 

Potom je objasnio kako da se najlakše prepozna voće koje je mnogo tretirano hemijskim sredstvima.

"Dodirnite koru na pijaci, ako je osećaj kao da je masna, ne kupujte. Zaista se ne šalim, vidite, ta masnoća je puna hemije. Možete skinuti sodom bikarbonom, jednu kašiku sode rastvorite u litru vodu. Hemijski će se ta masnoća vezati za sodu, isperite i onda ste bezbedni", rekao je prof. dr Perišić.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR