Glas Javnosti

Neregulisan krvni pritisak ne naziva se uzalud „tihim ubicom“! Evo i zašto

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Često osećate bol u predelu gde se glava i vrat spajaju, a povremeno i vrtoglavicu. Takođe možete da osetite zujanje u ušima i otežano disanje.

Ponekad nemate logično objašnjenje svog umora, iako vaša dnevna rutina ne odstupa od uobičajene. Odjednom se na vašem licu pojavljuje crvenilo, kao da vam je sva krv otišla u glavu.

Iako se ovi simptomi mogu javiti iz drugih razloga, najčešće su povezani sa povišenim krvnim pritiskom. Štaviše, hipertenzija je stanje koje ne pokazuje očigledne simptome dok ne potraje u kontinuitetu.

Ove masne kiseline pomažu u regulisanju krvnog pritiska i poboljšavaju rad mozga, mogu da poboljšaju raspoloženje i regulišu zapaljenske procese u telu, što je na kraju povezano sa krvnim pritiskom.

Imajte na umu da se neregulisan krvni pritisak ne naziva uzalud „tihim ubicom“ i može oštetiti krvne sudove vitalnih organa: srca, mozga, bubrega i oka. Hipertenzija je vodeći faktor rizika za infarkt miokarda, anginu pektoris i razvoj srčanih bolesti praćenih gušenjem, umorom, malaksalošću, slabim podnošenjem napora, oticanjem nogu. Najozbiljnija posledica visokog krvnog pritiska koja utiče na promenu krvnih sudova u mozgu, te se javljaju glavobolje, nesvestica, mučnina i nestabilnost u hodu, je moždani udar.

Visok krvni pritisak takođe može prouzrokovati širenje krvnih sudova, što se naziva aneurizmom, koja ako se pojavi u velikim krvnim sudovima mozga ili aorte, pucanjem može prouzrokovati naglu smrt.

Istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline (EPA i DHA), posebno DHA imaju moć da snize krvni pritisak i umanje rizik od moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti. Čak i malo smanjenje krvnog pritiska za 5-6 mmHg značajno je za srce i druge važne organe i u velikom procentu smanjuje već pomenute rizike.

(Glas javnosti/zdravljeizivot)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR