Glas Javnosti

MOGUĆE JE UNETI PREVIŠE TEČNOSTI U ORGANIZAM? Pročitajte KAKO da utvrdite da li pijete PREVIŠE vode!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Nedovoljno konzumiranje vode na dnevnoj bazi jeste loše po telo i može da bude uzrok brojnih komplikacija. Međutim, problem o kom se ređe govori jeste prekomerna hidratacija. Pogledajte neke znakove koji ukazuju na to da unosite više tečnosti nego štovaš organizam može da izbaci.

Nedovoljan unos vode na dnevnom nivou jeste velik i realan problem, a njegove posledice - umor, loše varenje, zamagljena glava (i glavobolja) - i te kako osećamo. Sve, apsolutno sve u našem telu zavisi od njegove optimalne hidriranosti, od toga da vam "radi glava" pa do toga da ne dobijete bespotrebne probleme sa leđima (da li ste znali da su diskovi između pršljenova neka vrsta sunđerastih amortizera koji usled dehidratacije postaju krti i gube svoju funkciju? O lepoj koži i kosi da ni ne govorimo. 

Ipak, ako ste zakleti pristalica principa “od viška glava ne boli”, razmislite još jednom. Previše bilo čega može da ostavi posledice, pa čak i nešto što naizgled deluje apsolutno nemoguće kao što je voda. Istina, intoksikacija vodom se dešava zaista retko u običnim okolnostima ali nije neophodno da se stigne do granice trovanja, zar ne?

Voda je zdrava i neophodna za funkcionisanje našeg tela

.

 

Voda je i jedan od trenutnih trendova. Flaše vode eksplodirale su na društvenim mrežama. Počev od toga da je svaki dizajner kom je stalo do sopstvenog imidža izbacio neki model sa svojim potpisom pa do toga da se influenseri takmičke ko će popiti više vode - što zvuči super u teoriji ali je manje dobra ideja u praksi. Zašto? Zato što je preterana hidratacija takođe stvaran problem koji ostavlja potpuno realne posledice.

Preterana hidratacija predstavlja višak vode u telu, a u osnovi jeste stanje u kom unosimo više vode nego što je telo u stanju da izbaci. U zavisnosti od njenog stepena, preterana hidratacija može uticati na telo na različite načine. Početni simptomi su obično veoma blagi i često uključuju blagu glavobolju ili mučninu. Ukoliko se stepen preterane hidratacije poveća, ona može postati i uzrok napadima, grčevima u mišićima ili čestom padanju u nesvest. Ovo se dešava zbog preteranog razređivanja soli i elektrolita u telu.
 
Dobra vest je da je preterana hidratacija kod zdravih osoba izuzetno retka. Najčešće ne pravi nikakav problem osobama čiji su bubrezi u stanju da izluče veću količinu vode. Obično se javlja kod ljudi koji imaju neki vid poremećaja vezan za izbacivanje vode iz organizma.

 


 

A šta ako ste počeli da - zbog TikToka - pijete galon za galonom? Prvo, prestanite. Na taj način ne činite sebi nikakvu uslugu i ne, nećete biti ni mrvicu zdraviji, naprotiv. Sa druge strane, pošto se simptomi razvijaju postepeno vrlo je verovatno da nećete naneti sebi ni ozbiljnu štetu pre nego što primetite da nešto nije u redu. Ukoliko se baš trudite da pijete veće količine vode i nakon toga dobijete glavobolje, vrtoglavicu ili mučninu, ukoliko počne da vam se dešava da vam se misli zamute, onda bi preterana hidratacija svakako trebala da uđe u obzir kao dijagnoza.

A ako se pitate koliko je to vode optimalno popiti u toku dana opšteprihvaćen stav jeste da je količina od 1.5 do 2 litre u toku dana dovoljna ali to zavisi od mnogih faktora, počevši od pola pa do godišnjeg doba i temperature. Na primer, tokom fizičkih aktivnosti i vrućina, pojačano je znojenje, disanje je dublje i brže, temperatura tela raste. Osobe izložene ovim faktorima trebaju uzimati i veće količine vode od optimalnih. Isto važi i u slučajevima povraćanja i dijareje, zatim ishrane bogate solima i dijetetskim vlaknima koja zahteva unosenje vode u većim količinama.

(Glas javnosti/Buro)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR