Glas Javnosti

Kako pobediti mamurluk i glavobolju nakon burne noći

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Svima se desilo da nas nakon burne noći sa dosta alkohola ujutru dočeka mamurluk sa jakom glavoboljom, mučninom i vrtoglavicom. Prekopotrebno trežnjenje i vraćanje u normalu možete ublažiti uz pomoć ovih saveta.

Posledice mamurluka su vrtoglavica, žeđ, bledilo, drhtavica, slabost u mišićima i ostali simptomi uzrokovani dehidracijom. Evo nekih saveta koji mogu biti od velike koristi i koji vam mogu pomoći da  se otarasite mamurluka.

Prvi osećaj koji ćete imati kad se probudite nakon noći pune alkohola jeste žeđ. Usta će vam biti suva, kao i grlo. Potreba za tečnošću je velika, pa ćete piti vodu u velikim količinama. To će vam pomoći i olakšati tegobe. Čim se probudite, popijte barem dve čaše vode ili neki sok. Može pomoći i sok od paradajza ili sveži paradajz, jer hranjivi sastojci koji se nalaze u paradajzu pomoći će ubrzavanju metabolizma i bržem izvlačenju alkohola iz njega. Takođe, odličan izbor je i neko voće ili povrće koje sadrži vitamine B grupe – B1, B2 i B6. Njih ćete pronaći u žitaricama, mleku, jajima, mesu, zelenom lisnatom povrću, bananama, orašastim plodovima.

Možda vam se čini da je najbolja opcija da samo prespavate mamuran dan, ali to je najveća greška koju možete napraviti. Krećite se i udišite svež vazduh, brže ćete se oporaviti. Popijte šoljicu kafe, ali imajte u vidu da je kafa diuretik i da dehidrira organizam. Jedna šoljica kafe tokom mamurnog dana je i više nego dovoljna. Mnogima je rasol dobar saveznik tokom mamurluka, pa pokušajte i sa njim. Bitno je da u organizam unesete što više tečnosti kako biste se brže oporavili. 

Ako vas uz sve ovo muči i glavobolja, nemojte odmah posezati za aspirinom ili paracetamolom, jer vam je sluznica želuca jako nadražena, a ovo će samo dodatno pogoršati stanje. Takođe, pri uzimanju paracetamola dok je alkohol još u krvi, može se pojačati toksično delovanje alkohola na jetru, umesto da se smanji. A kako možete izbeći mamurluk?

U suštini, u redu je popiti čašicu-dve, ali ako ste skloni preterivanju, evo i par saveta kako da izbegnete mamurno jutro:

Pre nego što počnete da pijete, pojedite nešto masno, jer će to usporiti apsorbciju alkohola u krvi zbog masnoće koja će se obaviti oko sluznice creva. Nikako nemojte piti praznog stomaka, brže ćete se napiti, a kasnije i teže otrezniti. Pijte čista alkoholna pića koja sadrže malo bioprodukata, izbegavajte žestinu. Ako odlučite da pijete vino,  izaberite belo, jer najčešće ima manje sumpora i ostalih bioprodukata. Imajte na umu da pića sa mehurićima ubrzavaju ulazak alkohola u krv, a uz svaku čašu alkohola popijte čašu vode. Takođe, pijte sporo, umereno i bez eksiranja, jer brzo ispijen alkohol brže dolazi do mozga što otežava trežnjenje. I na kraju, nemojte mešati piće, setite se šta se dogodilo Marini i Nikoli u filmu "Mi nismo anđeli".

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR