Glas Javnosti

POSPANOST POSLE RUČKA KADA SE JAVI DA LI JE TO SAMO PRITISAK ILI ALARM ZA NEŠTO DRUGO: Evo šta kažu stručnjaci!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Pospanost posle obroka najčešće se javlja posle konzumiranja obilnog i začinjenog jela. Umor ili pospanost posle obroka stručno se zove postprandijalna somnolencija. Tokom jela veći je pritisak krvi na organe za varenje, kako bi što bolje preradili hranu.

Fiziološka reakcija tela

Pospanost posle obroka je normalna fiziološka reakcija tela i kod većine osoba ne stvara probleme, osim ako posle ručka imamo dosta radnih obaveza.

Organizam posle obroka produkuje više neurotransmitera serotonina koji utiče na san i raspoloženje. Stanje se dovodi u vezu i sa izborom namirnica i nije znak dijabetesa. Stručnjaci, ipak, savetuju da se konsultujemo sa lekarom, posebno ako je postprandijalna somnolencija učestala i ako se javlja i posle dobro izbalansiranog obroka. Predijabetes i dijabetes su poremećaji metabolizma koji se ne ispoljavaju na vreme i uvek jasnim simptomima bolesti.

 

Pospanost posle obroka i delovanje oreksina

Studija, grupe autora, objavljena u časopisu The Journal Medical Hypothesis 2004. godine objašnjava pospanost posle obroka postojanjem oreksina – neuropeptida u hipotalamusu. Oreksin je važan za održavanje budnosti, zapaža se da osobe sa narkolepsijom i drugim poremećajima sna imaju manji broj neurona zaduženih za proizvodnju oreksina.

Konzumacija hrane deluje i na lučenje melotonina koji izaziva osećaj pospanosti. Autori studije iz 2004. godine tvrde da osećaj pospanosti posle obroka izazivaju oreksini, melatonin i centralna aktivacija vagus nerva.

U maloj studiji zdrave osobe su konzumirale obroke bogate ugljenim hidratima i visokim sadržajem masnoća. Zapaženo je da je grupa koja je unosila veće količine ugljenih hidrata bila pospanija posle obroka.

Ćuretina i mleko za „laku noć“?

Prema jednoj teoriji, proteini koji sadrže triptofan, kao što su mleko, ćuretina, jaja deluju na jače produkovanje serotonina. Veruje se i da namirnice bogate  ugljenim hidratima mogu uticati na pojačano lučenje serotonina. Autori ove teorije smatraju da triptofan i serotonin ne deluju direktno na osećaj pospanosti. Neuropeptidi ili signali sitosti aktiviraju centre za spavanje u mozgu i izazivaju pospanost.

Dijabetes je doživotna bolest

Dijabetes je doživotna bolest koja se manifestuje povišenim nivoom šećera u krvi.  Ukoliko se šećer ne kontroliše moguće je da dođe do oštećenja krvnih sudova, nerava, organa i ozbiljnih komplikacija. Dijabetest tipa 2 uglavnom je posledica loših životinih navika i na samom početku bolesti nije praćen jasnim simptomima.

Prema smernicama Svetske zdravstvene organizacije, dijabetes je stanje kada je glikemija posle 10 sati uzdržavanja od hrane veća od 7.0 mmol/L. Referentne vrednosti jutarnje glikemije na prazan stomak su 3,6 do 6,1 mmol/L.  Dobra vest je da se predijabetes koji prethodi dijabetesu može lako sprečiti fizičkom aktivnošću, pa čak i blagim gubitkom prekomerne telesne težine.

Glas javnosti/E klinika

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR