Glas Javnosti

Najveći svetski proizvođač već duže vreme ima minimalne akcije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Vredi napomenuti da nije bilo ni insajderskih kupovina u proteklih pet godina

Nevmont Corp. je već dugo najveći proizvođač zlata sa značajnom maržom u 2022. Od tada je kupio australijskog konkurenta Nevcrest u ugovoru od 15 milijardi dolara kako bi učvrstio svoju vodeću poziciju sa onim što kompanija naziva "robustnom opcijom bakra".

Nevmont je toliko veliki da je njegova proizvodnja oko dva puta veća od sledećeg najbližeg konkurenta, Barrick Gold Corp, ali u poslednje vreme, akcionari nisu nagrađeni za njegov brzi rast, što ukazuje na nedostatak poverenja investitora jer cena akcija lebdi blizu petogodišnjeg minimuma.

Njegove akcije su skočile od pandemije do sredine 2022. godine, ali od tada su pale za preko 63% sa vrhunca na najnižu vrednost. Neki analitičari veruju da njegova nedavna akvizicija i integracija Nevcresta doprinose njegovom nedavnom razočaravajućem finansijskom učinku.


Morningstar, na primer, ističe da "veće nije uvek bolje u iskopavanju zlata" i da Nevmontove ogromne operacije koje se prostiru na pet kontinenata prirodno povećavaju složenost u kontroli troškova.

Džon Ing, veteran zlatar, deli sličan stav, rekavši Blumbergu u oktobru da "ponekad ovim akvizicijama kupujete probleme drugih ljudi".

Međutim, izvršni direktor Nevmonta Tom Palmer ostaje optimista, govoreći u nedavnom intervjuu za Bloomberg da su njihove akcije "kupovina koja se kupuje jednom u generaciji za svakoga ko razmišlja da uloži nekoliko dolara u zlatni kapital".


Vredi napomenuti da nije bilo insajderskih kupovina u proteklih pet godina prema "SecForm4.com" - dobavljaču podataka o insajderskim transakcijama. Međutim, Nevmont ima program otkupa akcija od milijardu dolara kao deo svoje strategije alokacije kapitala zajedno sa godišnjom osnovnom dividendom od 1 dolara po akciji.

Investiciona banka Jefferies veruje u akcije, te su pokrenuli rejting za kupovinu sa ciljnom cenom od 38 dolara po akciji, što je značajna premija na otprilike 31 dolar po akciji na kojoj se danas trguje akcijama. Džefris navodi jednokratne izazove kao razlozi za pad cene akcija, kao što su štrajk rudarstva, odlaganje projekta i mehanički problem.
Investitori koji traže izloženost zlatu bez posedovanja rudarskih akcija mogu kupiti fond kojim se trguje na berzi zlata (ETF), kao što je SPDR Gold Trust (NISE:GLD). Tokom prošle godine, SPDR Gold Trust je porastao za oko 11%, značajno nadmašivši Nevmont. S obzirom na to da Nevmont preuzima cenu robe koja raste u vrednosti, investitori se nadaju da će uspeti da izađu na kraj sa svojim operativnim problemima kako bi shvatili ono što Džefris očekuje.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR