Glas Javnosti

VANDALIZMU NEMA KRAJA! Opljačkana crkva Svetog Nikole u Štrpcu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Crkvu Svetog Nikole u Štrpcu opljačkana je, a predsednik te opštine Dalibor Jeftić je od komandira lokalne stanice policije Kosova zatražio da počinioci budu što pre idenfikovani.

Opština Štrpce i njeno rukovodstvo su na Fejsbuku osudili taj vandalski čin onih koji, kako su naveli, ne samo da pljačkaju već i skrnave svetinje.

Iz te opštine su naveli i da je njene građane duboko uznemirila informacija da je noćas opljačkana crkvena kancelarija, crkve Svetog Nikole u Štrpcu.

"Predsednik opštine je razgovarao sa komandirom policijske stanice u Štrpcu, Draganom Stevanovićem i zatražio da se preduzmu sve radnje u cilju što hitnijeg indetifikovanja izvršioca", navela je opštin u objavi.


I ministarstvo kulture vlade Srbije je u saopštenju osudilo napad na crkvu Svetog Nikole u Štrpcu.

To ministarstvo je navelo i da je ta crkva podignutu u 16. veku i da predstavlja jedan od spomenika kulture od izuzetnog značaja.

Dodalo je da je tokom noći ta crkva obijena a njena kancelarija opljačkana.

"Ovaj vandalski čin se dogodio nedelju dana nakon napada na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu i pokazuje da se nastavlja kontinuirano skrnavljenje i ugrožavanje srpske kulturne i verske baštine", dodalo je to ministarstvo.

Ministarstvo je ukazalo i da zabrinjava što počinioci ovakvih napada, "po pravilu", ne budu pronađeni ni kažnjeni, što je, kako je ocenilo, deo kampanje pretnji Prištine bezbednosti i opstanku srpskog naroda".


To ministarstvo je u saopštenju navelo i da ponovo apeluje na međunarodne organizacije i institucije "da ne zatvaraju oči" pred nasiljem i da reaguju na incidente.

Glas javnosti/Insajder

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR