Glas Javnosti

OVO SU REČI SRPSKOG PILOTA O TEORIJI ZAVERE: Krive tragove na nebu za kašalj, a evo šta stoji iza njih

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ovo je jedna od najzastupljenijih teorija zavere, koja tvrdi da se u tragovima aviona nalaze štetni hemijski agensi

Društvene mreže su preplavile slike belih tragova na nebu koji ostaju iza aviona, a za koje teretičari zavere tvrde da su dokaz da nas truju otrovima iz vazduha. U prilog svojoj tvrdnji navode da su čekaonice po bolnicama pune dece i starijih ljudi, koji traže pomoć zbog upornog kašlja, a koji je posledica otrova “kojim nas prskaju”.

Tviteraš, koji se na ovoj društvenoj mreži predstavlja kao antiestablišment, postavio je slike belih tragova po nebu i napisao:

– I kažete kašljete, deca kašlju po dva- tri meseca… alergija na polen? Rekli vam “stručnjaci”? A ne verujete dvojim očima, jel da? Ok.

Foto: Printscreen Twitter

Na to su se drugi nadovezali da i “matori kašlju već duže vreme”, kao i da su im lekari rekli da “nas prskaju”.

– Juče malu vodio kod lekara zbog kašlja. Dr. kaže, citiram ” čime nas prskaju dobro i dišemo!” – napisao je jedan od tviteraša.

Ovu temu, uz pregršt objavljenih slika sa belim tragovima po nebu, komentarisao je i bivši ministar i lider Dosta je bilo Saša Radulović.

– Ovakvo nebo nema nikakve veze sa kondenzacijskim tragovima. Ovo ovako nikada nije bilo. Kako je moguće da nijedan medij ne postavlja pitanje u vezi sa ovim? Slika je sa protesta sindikata prosvete – napisao je Radulović.

I bivši ministar Saša Radulović sumnja u zvanične objave

On je pored toga i retvitovao tvit jednog od korisnika koji je napisao:”Monstrumi su danas vrlo aktivni u Srbiji. Žuri im se da ponove plandemiju?”

A šta na to kaže struka? Prema rečima Dušana Birmanca (57), pilota supersonične avijacije, beli tragovi nemaju nikakve veze sa otrovima i zaprašivanjem iz vazduha.

– Beli tragovi nastaju kada vreli izduvni gasovi, koji nastaju radom avionskih motora, dođu u dodir sa vlažnim vazduhom koji na tim visinima pri niskim temperaturama stvaraju oblak koji mi sa zemlje vidimo kao beli trag. Od čega je zavisi koliki je taj oblak – od količine vlažnog vazduha koji se nalazi na toj visini, dakle, od vlažnosti vazduha. Veća vlažnost, veći trag i obrnuto – kaže Birmanac za Republiku.

To koliko će se beli trag zadržati na nekoj visini zavisi, dodaje, od smera i brzine vetra koji duvaju na toj visini.

– Što je manja brzina vetra on će duže stajati, što je veća brzina vetra, on će se brže rasplinuti – navodi Birmanac.

Sve ovo nema nikakve veze sa kašljem.

– Kašalj nastaje zbog drugih stvari, alerija i drugo, a ono što se može konstatovati je da količina zagađenja koja dolazi od aviona je neuporedivo manja od količine zagađenja koja dolazi od drumskog saobraćaja – pojašnjava ovaj pilot.

Inače, ovo je jedna od najzastupljenijih teorija zavere. Njeni pobornici tvrde da su ovi beli tragovi- kontrejls – tragovi kondenzacije vode iz mlaznjaka na velikim visinama, zapravo – kemptrejls – tragovi hemijskih i bioloških agensa kojima određene vlade u svetu i moćne farmaceutske kompanije truju vazduh kako bi uticali na klimu i svet.

Dr Ostojić: Ambulante punije, to je normalno za ovaj period

Lekar Olivera Ostojić, pedijatar pulmolog KBC “Dragiša Mišović”, objašnjava za naš sajt da su ambulante punije, ali da je to očekivano, jer su se deca vratila sa odmora, vreme je polazaka u školu….

– Sad je jesenja priča, sandardno, ovo jeste očekivano vreme polazaka u školu i ima respiratornih infekcija. Sada je to očekivano, septembar i oktobar su tradicionalnio puni. Ambulante su punije, deca dolaze sa odmora, ovo su kapljične infekcije, respiratorne – navodi Ostojićeva.

Glas javnosti / O10S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR