Glas Javnosti

EVO ŠTA KAŽE NAUKA: Kako stalno gledanje istih crtanih filmova utiče na decu?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Deca često žele da gledaju iste TV emisije i filmove ili da igraju iste video igrice iznova i iznova.

Iako se njihovi izbori često ponavljaju, to može biti pozitivno, iako ih roditelji mogu ohrabriti da gledaju nešto drugo. Za decu je sasvim u redu da gledaju iste filmove, serije ili crtane filmove.. U stvari, to im može pomoćiu učenju.

Deca uče kroz ponavljanje. Ovo se odnosi na učenje hodanja, govora i čitanja. Isto se može reći i za TV emisije, crtane filmove ili video igrice.


Ako gledaju određeni sadržaj iznova i iznova, to im nudi novi uvid u različite likove, priče i ideje. Ove različite perspektive su dragocene za učenje o ljudima i svetu.

Jedinstvena prilika za učenje

Kada deca ponovo nešto pogledaju, to im otvara jedinstvene mogućnosti učenja jer tako dobro upoznaju priču. Kada saznaju priču, to može da izazove razgovore koji promovišu kritičko razmišljanje o onome što su videli. Roditelji mogu da iznesu svoje stavove ili da razgovaraju sa decom o svojim utiscima o likovima ili priči.

Mogućnost razgovora

Da bismo se pripremili za razgovor sa decom, možemo pogledati određeni film, seriju ili crtani film. Ključno je da im pokažemo koliko smo uzbuđeni što provodimo vreme sa njima i važno je da budemo spremni da pažljivo slušamo.

Važno je da svako iznese svoje mišljenje tokom razgovora, a ne samo roditelj koji razgovara sa detetom ili klima glavom dok dete priča. Cilj je diskutovati o porukama u priči i podstaći decu da svoje odgovore opravdaju primerima.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR