Glas Javnosti

Trebalo bi često da PIJETE PIVO! Evo 8 RAZLOGA ZAŠTO

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Svi smo čitali o tome koliko je crveno vino zdravo, kako Francuzi i Italijani, koji vole svoja vina, imaju manje srčanih problema od Amerikanaca. Ali otkud onda sada govorimo o pivu?

Poboljšava probavu


Kao što većina pivopija zna, hmelj je jedan od glavnih sastojaka piva, napravljen od cvetova biljke hmelja. Upravo on je zadužen za gorkasti ukus. Cvetovi hmelja sadrže različite hemikalije, gorke kiseline koje imaju nekoliko zdravih karakteristika. Jedna od najvažnijih je da regulišu želudačnu kiselinu u stomaku. Ona je odgovorna ne samo za varenje hrane, već takođe kontroliše i suzbija štetne bakterije u crevima.

Borba protiv raka


Studija  iz Austrije otkrila je da su hemikalije u pivu, ksantohumol jedan od njih, odgovorni i zaduženi za sprečavanje rasta kancerogenih ćelija i prevenciji oštećenja DNK. Ono što je posebno obećavajuće u ovoj priči jeste kako je unos ksantohumola korišten u svrhe ovog istraživanja veoma mali, u poređenju sa tipičnim iznosom piva koje čovek može konzumirati. Ranija studija  govori o tome kako lupulon, gorka kiselina u pivu eliminiše rizik od nastanka tumora.

Smanjuje upale


Upale su okarakterisane kao najčešći mogući okidači za većinu bolesti savremenog doba. Humulon, jedan od najzdravijih kiselina u pivu pomaže prilikom smanjenja upala. Posebna studija potvrđuje da nivo humulona pomaže prevenciji i lečenju infekcija pluća.

Foto: Pexels

 

Jača kosti


Mineralni silikoni su važni za izgradnju kostiju. Oblik silikona koji preovladava u pivu je otosilicilna kiselina, koja se lako metabolizije u ljudskom telu. Piva sa visokim udelom slatkog ječma najveći su izvor minerala. Starije žene kojima preti osteoporoza trebalo bi da što češće piju pivo.

 

Čisti zube


Biofilm je naslaga koja se skuplja na vašim zubima, ako ih ne perete redovno i dovoljno puta. Danas se povezuje i sa razvojem gingivitisa. Međutim, studija iz 2012. godine pokazuje da ekstrakt piva sprečava razvoj biofilmnih bakterija, što znači da vam zapravo štiti zube. Kako god, ne savetujemo da ujutru ispirate usta pivom, jer četkica ipak nečemu služi.

 

Srce


Istraživanja koja su za rezultat imala da crveno vino smanjuje rizik od srčanih bolesti do 25% otkrila su da i pivo ima jednak potencijal. Na Univerzitetu Harvarda, 2012. godine izveštaj je pokazao da su ljudi koji su preživeli srčani napad jednom, nakon što su pili pivo bili dugovečniji od onih koji ga nisu pili.

Foto: Pexels

 

Hrana za mozak


Kinesko istraživanje u 2015. godini otkrilo je kako ksantohumol, isti sastojak koji pomaže u prevenciji raka, takođe deluje efikasno za razvoj moždanih ćelija. Takođe se spominje kako postiče razvoj i rast neurona, čime vas direktno čini sposobnijima.

 

Sprečava nastanak bubrežnog kamenca


U velikom istraživanju u kojem je učestvovalo gotovo 200000 učesnika, otkrilo se kako osobe koje piju pivo imaju čak 40% otporniji organizam i manju mogućnost od dobijanja bubrežnog kamenca od onih koji ne piju.

Oporavak i odmor od vežbanja


Istraživanje Univerziteta u Španiji obuhvatilo je grupu studenata koji su bili pivo zajedno nakon treninga, što se pokazalo boljim za rehidraciju za razliku od vode ili sportskih pića - energetskih napitaka.

(Glas javnosti/50nijansipive)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR