Glas Javnosti

NAPOLEON JE BIO SAM U KEOPSOVOJ PIRAMIDI i posle toga VIŠE NIŠTA NIJE BILO ISTO!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Pre nego što je postao imperator najnaprednije zemlje svoga doba, najčuveniji Korzikanac u istoriji odveo je vojsku na ekspediciju u Egipat. Ono što mu se desilo u Kraljevskoj odaji Velike piramide u Gizi i dan-danas je misterija.

1798. godine Napoleon je pokrenuo vojnu ekspediciju na Egipat, predvodeći trupe još uvek mlade Francuske Republike. Kao i mnogi ljudi pre njega, bio je fasciniran faraonima i sa sobom je poveo mnoštvo inžinjera, istraživača, istoričara, astronoma i arheologa.

Piramidama je bio toliko oduševljen da je pred glasovitu bitku koja se vodila u njihovom podnožju, pre nego što će mu se vojska sudariti sa mamelucima i pobediti, izgovorio čuvene krilate reči svojim armejcima: "Vojnici", rekao je pokazujući na piramide, "zapamtite da vas sa vrhova ovih piramida posmatra 40 vekova istorije".

Foto: Pexels

 
Poznato je kako se sve nešto kasnije završilo, i kako je dobio sve bitke a izgubio rat, kako je morao da se vrati u Francusku jer su mu drugi radili o glavi u Parizu, i kako je na kraju cela ekspedicija propala bez njega.

Ono što nije toliko poznato je činjenica da je Napoleon ušao u Keopsovu piramidu, u unutrašnju Kraljevsku odaju, te da je tražio da ga se ostavi samog neko vreme. Kada je izašao napolje, tvrdili su očevici, bio je vidno potresen. Ađutant ga je upitao da li je doživeo nešto misteriozno, ali je Bonaparta odbio da komentariše šta se dogodilo. Rekao je samo da ne želi da se taj događaj ikada više spomene.

Šta se desilo misterija je i dan-danas, a postoje brojne hipoteze koje pokušavaju na to pitanje da odgovore, od toga da je video prošlost do toga da je video budućnost i svoju sopstvenu sudbinu. 

(Glas javnosti/Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR