Glas Javnosti

IZRAELSKI NAUČNICI TVRDE DA SU NAŠLI NAČIN DA ZAUSTAVE STARENJE: Tajna je u ovom ELEMENTU!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Izraelski naučnici tvrde da su uspeli da vrate biološki sat unazad i obrnu proces starenja - koristeći samo kiseonik.

Kako je navedeno, nedavno istraživanje koje je vodio profesor Šai Efrati sa Univerziteta u Tel Avivu, zajedno sa timom iz medicinskog centra Šamir, zasnovano je na tome da su zdrave odrasle osobe, starije od 64 godine, stavljane u hiperbaričnu komoru i davan im je čist kiseonik po 90 minuta dnevno, pet dana u nedelji, tokom tri meseca.

Ispostavilo se da je kod njih proces starenja ne samo odložen - već je i obrnut, prenosi RTS.

Studija je objavljena u renomiranom časopisu Starenje (Aging), a fokusirala se na to da li bi ova terapija mogla da preokrene dva ključna pokazatelja biološkog starenja: skraćivanje DNK telomera i nakupljanje time prouzrokovanih ćelija starenja.

Kako kažu - može. Posle terapije telomere su se produžile u proseku za 20 procenata, a ćelije starenja smanjile za 10-12 procenata.

Telomera je završetak hromozoma. To je kratki ponovljeni niz nukleotida koji štiti hromozom od razgradnje. Napravljena je od ponavljajućih sekvenci nekodirane DNK i služi kao odbojnik za zaštitu hromozoma od oštećenja tokom replikacije. Svaki put kada dođe do replikacije, ovi odbojnici su pogođeni, što ih čini sve kraćim i kraćim. Jednom kada telomere dostignu određenu dužinu, ćelija se više ne može replicirati, što dovodi do njenog starenja.

Starenje ćelije i njeno nepravilno funkcionisanje na kraju prouzrokuju kognitivne ili druge starosne smetnje, pa čak i bolesti, poput raka.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR