Glas Javnosti
Posta

Dve minijaturne mumije nađene u Egiptu prvi put skenirane: Naučnici zapanjeni, unutra nisu bili ljudski ostaci (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Arheolozi ostali u čudu, dve minijaturne mumije koje su nađene u Egiptu, prvi put su snimljene CT skenerom. Unutra nisu pronađeni ljudski ostaci, kako se očekivalo.

Dve mumije dužine 45 centimetara, u obliku ljudskog tela, smeštene su već decenijama u muzeju u izraelskoj Haifi, ali do sada nisu detaljnije proučavane, jer se verovalo da se u njima nalazi srce preminulog u čijem sarkofagu su nađene.

Foto: Youtube/printscreen

Pošto su prvi put snimljene CT skenerom, otkriveno je da u njima nisu ljudski ostaci. U jednoj je bila smeša žita i blata, a u drugoj mumificirana ptica, najverovatnije soko.

"Ptica nema levu nogu, ali niko ne zna zašto", rekla je dr Marsia Džavit, koja je snimila mumije.

Do sada se zna da su mumije stare više od 2.000 godina, kaže Ron Hilel iz muzeja u Haifi, gde se one čuvaju.

Foto: Youtube/printscreen

Proučavanje mumija počelo je sasvim slučajno, jer su u muzeju u toku klasifikovanja onoga čime raspolažu, otkrili da ništa ne znaju o njima.

U zabeleškama koje su postojale stajalo je da su u njima ostaci mumificiranog srca, ali to se stručnjacima nije činilo logičnim, jer je srce najčešće ostavljano unutar tela koje se mumificira, budući da u verovanjima starih Egipćana srce ima odlučujuću ulogu da li će neko dobiti večni život.

Mumija napunjena blatom i zrnevljem žita napravljena je u obliku Ozirisa, boga koji je simbolisao večni život, život posle smrti, ali i vegetaciju.

Tokom festivala posvećenog njemu, objašnjavaju stručnjaci, takva mešavina blata i zrnevlja potapana je u vodu, nakon čega bi žito počelo da klija, što je bio simbol Ozirisove uloge kao boga života.

Druga mumija, u kojoj su ostaci ptice, u obliku je boga Horusa. Taj bog, prema egipatskoj mitologiji, ima glavu sokola i on je sin Ozirisa i boginje Isis.

(Izvor:Glas javnosti/Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR