Glas Javnosti

AFRIKA PUCA NA DVA DELA: Zemlja bi mogla da dobije NOVI OKEAN?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Nova satelitska merenja nude dragocene podatke za proučavanje tektonskog raseda na jednom od geološki najneobičnijih mesta na planeti. Na tom mestu, koje je i jedno od najvrelijih mesta na Zemlji - duž sušnog područja Afar, u Istočnoj Africi, moguće je stajati tačno na mestu gde se, duboko pod zemljom, kontinent upravo razdvaja.

To potpuno pusto prostranstvo nalazi se iznad spoja tri ogromne tektonske ploče koje se vrlo sporo "ljušte" jedna s druge. To je složen geološki proces za koji naučnici kažu da će kroz bar nekoliko miliona godina sasvim pocepati Afriku nadvoje i stvoriti novi okeanski basen.

 Za sada je najočitiji dokaz nova pukotina, dugačka 56 kilometara u Etiopskoj pustinji.

Tektonsku sudbinu afričkog kontinenta naučnici proučavaju već nekoliko decenija, a nova satelitska merenja pomažu im da bolje prate i razumeju promene.

- Ovo je jedino mesto na Zemlji gde može da se prouči kako kontinentalni rased postaje okeanski - rekao je Kristofer Mur, sa Univerziteta u Lidsu, u Velikoj Britaniji.

Smatra se da će nastanak novog okeana u Africi trajati najmanje pet do 10 miliona godina. Naučnicima je to posebno zanimljivo jer se dešava u Afaru - na granici nubijske, somalijske i arapske ploče, pošto taj prostor ima jedinstvene geološke osobenosti.

Zemljinu koru čini desetak velikih tektonskih, kamenitih ploča koje se neprestano sudaraju, penju se jedna na drugu, podvlače se ili se udaljavaju.

Poslednjih 30 miliona godina Arabijska ploča se udaljava od Afrike, čime su nastali Crveno more i Adenski zaliv. Somalijska ploča u istočnoj Africi takodje se udaljava od Nubijske ploče duž doline Istočne Afrike, koja se proteže kroz Etiopiju i Keniju.

Još se ne zna mnogo, uključujući i zbog čega se raspada afrički kontinent. Neki smatraju da bi uzrok moglo biti masivno kretanje pregrejanih rastopljenih stena - magme, koja se ispod Istočne Afrike uzdiže iz Zemljinog plašta.

Poslednjih godina GPS instrumenti koji se oslanjaju na merenje sa satelita, preobrazili su to istraživanje, omogućivši naučnicima da precizno, u milimetrima, mere kretanje tla, rekao je geofizičar Ken Mekdonald, profesor Kalifornijskog univerziteta u Santa Barbari.

- Uz to, ta pojava se prati stalnim terenskim istraživanjem na mestu gde se dešava, u regionu Afar koji se naziva "Danteovim paklom" - rekla je Sintija Ebinger, geofizičarka Univerziteta u Nju Orleansu, koja tamo često radi.

(Izvor: Srbija danas)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR