Glas Javnosti

RASPISANA INTERPOL POTERNICA ZA SLOBODANOM TEŠIĆEM: Najvećem trgovcu oružjem preti HAPŠENJE!

Vesti
Autor: Glas javnosti

Vlasti Tunisa raspisale su Interpolovu poternicu za Slobodanom Tešićem, srpskim trgovcem oružja, koji poseduje državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Poternica je raspisana 4. oktobra ove godine, dok su vlasti Tunisa izdale nalog za Tešićevo hapšenje 29. septembra.

On se sumnjiči za krivično delo „pranje novca“ a u Tunisu je za ovo delo, napominje portal, zaprećena kazna u trajanju od deset godina.

Ko je Tešić?

Tešić je rođen u BiH ali veći deo svog posla sa oružjem vodi preko Srbije. Godinama je bio na crnoj listi UN-a. Nakon što je njegovo ime uklonjeno sa crne liste UN-a, Ministsrtvo finansija SAD ga je 2019. Stavilo na svoju crnu listu.

 

 Bio je akter brojnih aktera u vezi sa trgovinom oružja. Prva se dogodila 2005. kada je podignuta optužnica protiv direktora marketinga kompanije Zastava oružje Radeta Gromovića zbog zloupotrebe službenog položaja koja je navodno donela dobit Tešićevoj firmi. Sve je bilo povezano sa izvozom oružja u Nigeriju.

Nakon toga, 2009. BIA obustavlja izvoz oružja u Libiju jer se saznalo da je u posao uključena firma Melvale, čiji je komercijalni direktor tada bio Slobodan Tešić. Navodno je, kako su pisali mediji 2013, Tešić poslovao i sa Kaledom Šarifom, jednim od tadašnjim libijskih zvaničnika koji je bio pripadik Al Kaide. Delegacija Libije je posetila i Tešićevo preduzeće Partizan Tek.

Pet meseci kasnije, Ministarstvo trgovine Srbije izdalo je dozvole za izvoz oružja u Libiju. U oružarski biznis u Srbiji na velika vrata su ga, pisalo se, vratili Srpska napredna stranka, odnosno Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.

Njegova kćerka Danijela je 2012. bila na izbornoj listi Vučićevog SNS, a sada je zaposlena u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Firma Vectura Trans, bliska Tešiću, dobila je 15 dozvola za izvoz u Jermeniju od 2017.

Slobodana Tešića, podseća istraga.ba, srpski mediji su dovodili i u vezu sa otmicom dvoje službenika srpske ambasade u Libiji – Slađana Stanković i Jovica Stepić,  koje su u novembru 2015. oteli kriminalci bliski Islamskoj državi dok su u srpskog ambasadora Olivera Potežicu prevozili u susedni Tunis.

Ambasador je uspeo da pobegne, a dvoje službenika ambasade je kasnije stradalo u američkom raketnom napadu. Tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić je kazao medijima da ova otmica ima veze sa trgovinom oružjem.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR