Glas Javnosti

Kina i Indija samo što ne zarate zbog Kašmira

Vesti
Autor: Glas javnosti

Tri indijska vojnika poginula su u okršaju s kineskom vojskom na granici dve zemlje u Glavanskoj dolini, tvrdi indijska vlada. Ubijeni su oficir i dva vojnika, saopšteno je u utorak, a prenosi NDTV. Ukoliko je to tačno, to bi značilo da su ovo prve žrtve na granici u spoeldnjih 45 godina.

- Tokom procesa deeskalacije koji je u toku u Galvanskoj dolini juče uveče dogodio se nasilni obračun uz žrtve. Gubitak života na indijskoj strani uključuje oficira i dva vojnika. Viši vojni zvaničnici dve strane trenutno se sastaju na mestu kako bi smirili situaciju - saopštila je indijska vlada.

Nije bilo jasno da li su ispaljeni hici ili su muškarci nastradali u tuči.

Već nedeljama vladaju tenzije između indijskih i kineskih trupa na nekoliko mesta duž linije stvarne kontrole (LAC) u istočnom Ladahu, delu indijskog Kašmira.

Indija i Kina su dve najmnogoljudnije zemlje, a poseduju i nuklearno naoružanje. Često se međusobno optužuju za provokacije nedozvoljenim patroliranjima i prezak na drugu stranu sporne granice.

 Petog maja na granici u indijskoj saveznoj državi Sikim došlo je do fizičkog obračuna između dve strane, letele su kamenice i povređeno je 250 vojnika. Nakon toga su, prema tvrdnjama indijske strane, kineski vojnici prešli demarkacionu liniju i ušli u region Ladak, na šta je indijska vojska u to područje poslala pojačanje, uključujući i vojna vozila i artiljeriju.

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR