Glas Javnosti

OBRUČ OKO VESIĆA! I Zavod digao glas protiv uništavanja prirode

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zavod za zaštitu prirode Srbije počeo je terenska istraživanja i utvrđivanja prirodnih vrednosti Bare Reve i pokrenuo je inicijativu da se sa ovog područja, njene okoline i dela plavnog područja Dunava, identifikuju i definišu kao javna zelena površina Grada Beograda.

Inicijativu je Zavod uputio gradskom Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, Urbanističkom zavodu Beograda i Službi glavnog gradskog urbaniste.

Dalja istraživanja Bare Reve biće u planu rada Zavoda za 2022. godinu, s ciljem da se utvrde vrednosti područja i izrade studije zaštite, navodi se u obaveštenju koje je prosleđeno advokatskoj kancelariji Danijele Nestorović, punomoćnika tri udruženja leve obale Dunava koja su juna pokrenula unicijativu za zaštitu ove oblasti.

“Bela Čaplja 1165”, pored kog su i udruženja građana Kotež i “Komšija”  u međuvremenu je Zavodu i Gradskoj upravi grada Beograda predalo peticiju sa potpisima građana kojom se traži zaštita područja Bare Reve, kao i izmena Plana detaljne regulacije kojim je izvršena prenamena prostora iz ekološkog u privrednu zonu. 

Udruženja i potpisnici ove peticije uzdaju se u institucije i očekuju pozitivne rezultate kao jedini logičan i pravičan razvoj situacije. Pozivaju Gradsku upravu da reaguje i uvaži mišljenje i inicijativu građana. Do daljnjeg ostaju na terenu, i u cilju kodeksa dobre prakse, pozivaju institucije na saradnju, poručuju iz udruženja “Bela Čaplja”.

Građani i udruženja podigli su glas da zaštite Baru Reva kada su u delu te oaze na levoj obali Dunava, nedaleko of Pančevačkog mosta, kamioni počeli da istovaruju građevinski i drugi otpad. Nakon toga, obustavljen je dolazak kamiona, ali je ostala ogromna količina šuta i ostalog smeća koja ugrožava stanovnike obližnjih naselja i bogat životinjski i biljni svet.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR