Glas Javnosti

EKIPA GLASA JAVNOSTI NA BARI REVA: 'Ne damo PRIRODNU OAZU'! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Nekoliko desetina ekoloških aktivista organizovalo je skup kod bare Reva na desnoj obali Dunava u beogradskom prigradskom naselju Krnjača, zahtevajući zaustavljanje dovoženja građevinskog otpada i šuta koje, kako tvrde, ugrožava životnu sredinu.

Kamioni Gradske čistoće odlagali su građevinski otpad i šut, a kada su meštani organizovali protest Sekretarijat za zaštitu životne sredine Beograda saopštio je da je u toku izgradnja postrojenja za skladištenje.

Ekološki aktivisti, stanovnici leve obale Dunava i drugi građani Beograda spavali su na bari Revi danima, tvrdeći da je istovaranje šuta nezakonito.U znak protesta aktivisti su počeli da sade stabla bagrema, ističući da će ubuduće to biti njihovo glavno oružje. Oni koji sada čuvaju ovo područje saopštili su da se zatrpavanjem stabala otpadom, preko puta Ada Huje, na samo par kilometara od centra grada masakrira 80 hekatara šume Reva.

NE PROPUSTITE

 

Bara Reva je sačuvana i na toj lokaciji kamioni gradske čistoće više neće istovarati građevinski otpad. Zavodu za zaštitu prirode Republike Srbije predata je inicijativa da se Bara Reva proglasi zaštićenim staništem biljnih i životinjskih vrsta, koju je, kako je naglašeno, podržalo više od 130 ekoloških organizacija i istaknutih pojedinaca. U planu je da se lokacija na kojoj je sada deponija preuredi i na tom mestu napravi edukativni ekološki kamp.

Kamioni sa otpadom više ne dolaze kod Bare Reve, ali blokada deponije i dalje traje, ljudi se tamo nalaze i danju i noću

Ekipa Glasa javnosti posetila je baru Revu, petog juna, na Svetski dan zaštite životne sredine. Mnogobrojni ekološki aktivisti okupili su se i organizovali čišćenje leve obale Dunava oko bare Reve.

Bara Reva je stanište oko 150 vrsta ptica i važan element u zaštiti naselja od poplava.

 

Kako Petar Mitunović, meštanin naselja Braća Mitić ističe "Ovde smo se okupili da još jednom skrenemo pažnju na problem bare Reva i divljeg zatrpavanja i formiranja divlje deponije koje je formiralo Javno komualno preduzeće "Gradska čistoća", 21. maja grupa meštana je blokirala ulaz na divlju deponiju, zatim su nam se pridruzžila brojna udruženja. Veliki proble je to što je deponija formirana u zaštićenom dobru bara Reva.

 

Teodora Gavran iz udruženja "Čuvari vatre" kampovala je od trećeg dana kada su aktivisti blokirali kamione koji istovaraju šut i zatpavaju baru Revu i ističe da su " Oni su danima nastavili da šalju po dva, tri kamiona, mi smo to shvatili kao testiranje, ko će duže izdržati i mi smo najviše izdržali i dobili smo našu Revu nazad".

Pogledajte ceo prilog sa bara Reve:

(Glas javnosti)

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR