Glas Javnosti

GRAJFOV IZVEŠTAJ O SREBRENICI NA VIŠE OD 1.000 STRANA: Najbolji stručnjaci SVETA kažu - NIJE BILO GENOCIDA!


Autor: Glas Javnosti

Komisija izraelskog istoričara Gideona Grajfa objavila je izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995.

Izveštaj ima 1.036 strana, a prezentovan je na srpskom i engleskom jeziku.

- Cilj i mandat komisije su da kroz celovito i istinito sagledavanje događaja u Srebrenici i srebreničkoj regiji od 1992. godine do 1995, a zbog jačanja poverenja i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovini, kao i konačnog pomirenja i suživota sadašnjih i budućih generacija, na objektivan i nepristrasan način utvrdi činjenice o stradanju svih naroda. Nakon temeljne istrage zaključuje se da se u Srebrenici nije dogodio niti pojedinačni genocida niti genocid uopšte. Iako komisija ne smatra ubistva koja su se dogodila oko Srebrenice genocidom, ona uvažava činjenicu da su hiljade ljudi (uglavnom ratnih zarobljenika) ubijene na najstrašniji način i da odgovorne za ove gnusne zločine treba kazniti - navodi se u izveštaju.

Da bi sve ovo dobilo na težini kakvu i ima, u izveštaju se ističe da je "Кomisija sastavljena od stručnjaka biranih na osnovu svojih profesionalnih ekspertiza, te ličnog i profesionalnog integriteta".

- Vođena premisom da je naučno i stručno istraživanje svih važnih pitanja i fenomena u našoj civilizaciji, pa čak i onih bolnih i kontroverznih, naprosto neophodnost, kao i svesnošću da su naučnim putem dokumentovane činjenice najbolji lek za manipulaciju, Кomisija je pristupila ovom složenom istraživanju. S obzirom na složenost i obim posla koji je u definisanom roku trebalo da bude završen, članovi Кomisije su birali pomoćnike po svom izboru, koji su im olakšavali posao baveći se prikupljanjem materijala, logističkim i tehničkim zadacima - piše u izveštaju.

CEO IZVEŠTAJ KOMISIJE PROČITAJTE OVDE

Članovi Nezavisne međunarodne komisije, pored Grajfa su profesori Valter Manušek iz Austrije, Marija Đurić (smatra se za najboljeg svetskog forenzičkog istraživača - jedini srpski predstavnik), Rodžer Bajard stručnjak za forenzička istraživanja, Juki Osaf iz Japana, koji se bavio sukobom u Srebrenici u poslednjoj dekadi, Stiven Mejer, Lorens Frenč, kao i Markus Kolbah (jedan od vodećih advokata u Nemačkoj koji je radio na suđenjima nemačkim nacističkim zločincima), Adarnele Šinaba iz Nigerije (stručnjak za istraživanje zločina) i pokojni Đuzepe Zaharija, ekspert za medije i svetski poznat novinar.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR