Glas Javnosti

PROSULI STE NEŠTO NA KOMPJUTER? Odmah uradite ovo da ga  spasite

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Ako reagujete  brzo i držite se ovih nekoliko pravila postoji šansa da spasite tastaturu i računar.

Kad se tečnost prospe po računaru odmah ga isključite iz struje i ugasite ga. Ako tečnost prodre kroz tastaturu i dođe do unutrašnjeg dela laptopa, ona može da uzrokujei kratak spoj i oštetiti komponente. Ukoliko gasite računar, predlažemo da preskočite softversku komandu, već duže držite dugme za paljenje. Posle toga, ako možete, izvadite bateriju, predlaže Makeuseof.

Kad izvadite bateriju, pokupite svu tečnost koju vidite – kuhinjske krpe će vam ovde biti od velike koristi te ćete sprečiti dodatno prodiranje vode dublje u laptop. Ako možete, obavezno pokupite tečnost tako da je procuri među dugmiće na tastaturi. Pokušajte da ne gurate tečnost dublje.

Sledeći korak je sušenje unutrašnjih komponenti. Ako možete sigurno i jednostavno odvojiti spoljašnje kućište učinite to i sve unutra osušite. Nemojte da koristitei fen zato jer će stvoriti statički elektricitet, piše Tportal.hr.

Nakon toga, pomerite dugmiće i počistite sve što je prošlo ispod – ako to možete (sve zavisi o vrsti laptopa). Ako ne možete izvaditi tipke (nemojte koristiti silu), ostavite laptop kako je – i okrenite ga naopačke.

Nađite sigurno mesto gde možete postaviti laptop tako da je otvoren i da dugmići gledaju prema dole. Pokušajte da ga postavite tako da ne oštetite ekran, jer ćete u protivnom morati popravljati tastaturu i komponente. Za svaki slučaj, ostavite računar u ovom položaju minimalno 24 sata.

Nakon što ste osušili laptop, možda ćete imati problema s lepljivim tipkama. Uzmite obične vlažne maramice. Ako ste isprobali sve što smo nabrojali i računar i dalje ne radi, vreme je za odlazak lokalnom serviseru koji će profesionalno pregledati računar i za naknadu otkloniti sve kvarove (ili spasiti hard disk/SSD).

(Glas javnosti/Tportal)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP