Glas Javnosti

ZAHTEVA NAPREDNIJE NUKLEARNO ORUŽJE: Kim Džong-un oštro IZAZIVA BAJDENA!

Svet
Autor: Glas javnosti

Severnokorejski lider, Kim Džong-un, odredio je putanju kojom će se njegova vladajuća Radnička stranka kretati u odnosima s Južnom Korejom i Sjedinjenim Američkim Državama.

Naime, Kim koji je učvrstio svoju moć na januarskom kongresu stranke izborom za generalnog sekretara, drugog dana plenarnog sastanka u utorak dalje je razgovarao o petogodišnjem planu politike Pjongjanga.

- Generalni sekretar je u izveštaju utvrdio vojne zadatke koje će Narodna vojska i industrija municije izvršavati ove godine, kao i pravac budućih akcija koje će preduzeti sektor zadužen za poslove sa Južnom Korejom i sektor zadužen za spoljne poslove, pre nego što je podvukao potrebu da se to temeljno sprovede u delo - izveštava KCNA.

Iako je pokrenuo pitanje preoblikovanja odnosa sa Južnom Korejom "kako zahtevaju prevladavajuća situacija i promenjena vremena", Kim je kritikovao Seul zbog nuđenja saradnje u "neosnovnim" oblastima kao što su pomoć za kovid-19 i turizam i rekao da bi trebalo da zaustavi kupovinu oružja i vođenje vojnih vežbi sa Sjedinjenim Državama.

Novi ministar spoljnih poslova Južne Koreje rekao je u utorak da je siguran u koordinaciju politike Severne Koreje sa Sjedinjenim Državama, uprkos ranijim znacima razlika. Južnokorejski predsednik rekao je prošlog meseca da Bajden treba da održi razgovore sa Severnom Korejom kako bi se nadovezao na napredak koji je bivši predsednik Donald Trump postigao sa Kimom.

Foto: Youtube/ Printscreen

Kimovi lični sastanci bez presedana sa Trampom nisu doveli do progresa u pregovorima o denuklearizaciji ili popuštanju sankcija. U prilog tome, Kim je prošlog meseca zatražio naprednije nuklearno oružje i rekao da su Sjedinjene Države njihov najveći neprijatelj, predstavivši oštar izazov američkom predsedniku Bajdenu samo nekoliko dana pre nego što je preuzeo dužnost.

Još uvek nema detalja o sastanku, ali je navedeno da će sastanak trajati još jedan dan.

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR