Glas Javnosti

URSULA: Plan za Zapadni Balkan na čvrstim finansijskim osnovama

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas, govoreći o reviziji višegodišnjeg finansijskog okvira oko kojeg su se lideri EU nedavno dogovorili na samitu Evropskog saveta, da joj je "veoma drago" što je Plan rasta za Zapadni Balkan sada na "čvrstim finansijskim osnovama". 


Fon der Lajen je najveći deo svog govora pred evropskim poslanicima u Strazburu posvetila protestima poljoprivrednika iz cele Evrope i poručila da će predložiti da se povuče predlog za smanjenje upotrebe pesticida.

Ona je istakla da je velika pažnja sa samita Evropskog saveta posvećena odluci EU da izdvoji 50 milijardi evra za pomoč Ukrajini, i da će, uz odobrenje poslanika EU, moći da se izvrše važne isplate Kijevu već u martu. 

Ukazujući da je tokom samita Evropskog saveta postignuta saglasnost oko prve ikada revizije višegodišnjeg budžeta EU, predsednica EK je rekla da će EU sada moći da pojača borbu protiv neregularnih migracija i bolje zaštiti svoje spoljne granice.


"Sada imamo sredstva da se još više angažujemo sa zemljama u južnom susedstvu. Veoma mi je drago što je Plan rasta za Zapadni Balkan sada na čvrstim finansijskim osnovama", poručila je ona. 

Istakla je  da će EU moći i da poboljša svoj odgovor na prirodne katastrofe u državama članicama, kao i na humanitarne krize, poput one u Pojasu Gaze. 


Glas javnosti/U01S


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR