Glas Javnosti

SLEDI PAKAO! IZRAEL ĆE ODGOVORITI NA NAPAD IRANA: Evo kada može da se očekuje kontraudar

Svet
Autor: Glas javnosti

Posle više od tri sata razmatranja u nedelju popodne, izraelski ratni kabinet od pet članova nije doneo odluku o tome kako će zemlja odgovoriti na iranski masivni baraž raketa i dronova u subotu uveče.

S obzirom na nekoliko izveštaja da SAD pozivaju na oprez i da je sam američki predsednik Džo Bajden pozvao premijera Benjamina Netanjahua da "pažljivo i strateški razmisli“, ratni kabinet je prekinuo svoje rasprave, ali se očekuje da će se ponovo sastati u kratkom roku, izvestio je Kanal 12 njuz.

Dnevni list Israel Haiom citira, međutim, jednog izraelskog zvaničnika koji je izjavio da će "biti odgovora“, dok je mreža NBC citirala zvanični izvor u kabinetu premijera koji je rekao da, iako odluka tek treba da bude doneta, "ID će morati da predstavi opcije“ i da je "jasno da će Izrael odgovoriti“.

Izraelski zvaničnici koje je citirao Rojters rekli su da se ratni kabinet zalaže za odmazdu protiv Irana, ali je podeljen oko vremena i obima svakog takvog odgovora.

Razgovori u ratnom kabinetu dolaze manje od 24 sata nakon što je Iran pokrenuo napad bez presedana na Izrael u kojem je u subotu uveče ispalio oko 350 balističkih projektila, krstarećih projektila i dronova, od kojih je 99 odsto uspešno presretnuto, saopštila je ID.

Prema višestrukim izveštajima hebrejskih medija, u svetlu ove masovne salve, ministar iz ratnog kabineta Beni Gantz i njegov kolega iz stranke nacionalnog jedinstva Gadi Ajzenkot, posmatrač u ratnom kabinetu, obojica su predložili uzvratni udar na Iran dok je iranski napad još bio u toku.


(Foto: Jutjub)

Ovom predlogu su se oštro usprotivili premijer Benjamin Netanjahu, ministar odbrane Joav Galan, šef ID Herci Halevi i drugi, izvestile su vesti Kanala 12, delom zbog napora preduzimanja simultanih akcija, kada je IAF bio fokusiran na presretanje iranskih raketa koje dolaze i dronova.

Kancelarija premijera je demantovala izveštaj, rekavši da je "isto suprotno“, iako je Kanal 12 rekao da ostaje pri toj priči, rekavši da su to potvrdila četiri izvora.

Kasnije, kada je uspeh izraelskih sistema protivvazdušne odbrane postao očigledan i kada je bilo jasno da je iranski napad naneo malo štete, a nakon što je Bajden razgovarao sa Netanjahuom, ideja o trenutnom izraelskom odgovoru je ostavljena po strani, izvestili su i Kanali 12 i 13.

U odvojenom izveštaju bez izvora, Kanal 12 je tvrdio da SAD nisu pokušale da stave veto ni na jedan izraelski odgovor, ali da su Izraelu rekli da treba unapred da zna i da bude koordinisan o svakoj takvoj reakciji. SAD su javno stavile do znanja da neće učestvovati ni u kakvom izraelskom odgovoru.

Kanal 12 je dalje tvrdio da Izrael pokušava da utvrdi da li, u zamenu za uzdržanost, može da postigne neku vrstu "strateškog pakta“ sa SAD protiv Irana, a da ne mora da se obavezuje na pitanja kao što je palestinsko pitanje.

Ranije u nedelju, ministar spoljnih poslova Izrael Kac razgovarao je sa britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Kameronom i francuskim ministrom spoljnih poslova Stefanom Sežurneom i zahvalio im se na podršci i pomoći u osujećenju sinoćnjeg napada Irana na Izrael.


(Foto: Jutjub)

Ministarstvo spoljnih poslova je ranije tog dana izdalo zvanično saopštenje u kojem se navodi da Izrael ima pravo na samoodbranu nakon masovnog zračnog napada Irana i reklo je da "Iran mora da plati cenu za svoju agresiju“.

"Ovaj napad još jednom dokazuje ono što je Izrael godinama govorio: Iran je onaj koji stoji iza terorističkih napada u regionu, a takođe je i najveća pretnja regionalnoj stabilnosti i svetskom poretku.

Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da su milicije koje podržava Iran u Iraku, Huti u Jemenu i Hezbolah u Libanu, "dopunili" iranski napad sopstvenim vazdušnim napadima na Izrael.

"Kao i svaka druga zemlja, Izrael ima pravo da se brani pred masovnim napadom Irana. Izrael se uspešno odbranio od iranske agresije i nastaviće to da čini i ubuduće“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.





Glas javnosti/Ag

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR