Glas Javnosti

LUPIO GA PO DŽEPU! Papa Franja kaznio kardinala koji ga najviše kritikuje

Svet
Autor: Glas javnosti

Papa Franja odlučio je da kazni kardinala Rejmonda Berka, jednog od njegovih najviših kritičara.

Oduzeto mu je pravo na subvencionisani vatikanski stan i platu, potvrdile su dve osobe upoznate sa odlukom. Papa je na prošlonedeljnom sastanku šefova vatikanskih kancelarija rekao da se protivi Burku jer je on izvor "nejedinstva" u crkvi, smatra jedan od učesnika sastanka.


Učesnik je govorio pod uslovom da ostane anoniman jer nije bio ovlašćen da otkriva sadržaj sastanka. Papa je objasnio da ukida Berkove beneficije subvencionisanog vatikanskog stana i plate kao penzionisani kardinal jer je koristio privilegije protiv crkve, potvrdila je druga osoba koja je kasnije saznala za papine postupke.

Berke, 75-godišnji kanonski advokat koga je Franjo otpustio sa mesta sudije Višeg suda u Vatikanu 2014. godine, postao je jedan od najotvorenijih kritičara pape, njegovog pristupa LGBTQ+ katolicima i reformskog projekta kako bi crkva bila osetljivija na potrebe običnih vernika.


Burk se dva puta pridružio drugim konzervativnim kardinalima u postavljanju papi formalnih pitanja, poznatih kao "dubia", tražeći od njega da pojasni pitanja doktrine koja muče konzervativce i tradicionaliste. Prvo su zamolili Franju da pojasni svoj pristup razvedenim i civilno ponovo venčanim katolicima, ali Franja nikada nije odgovorio.

Drugi put su pitali da li istopolni parovi mogu da dobiju crkveni blagoslov i dobili su odgovor „možda”. Zatim, uoči Franjinog velikog sastanka biskupa prošlog meseca, poznatog kao sinod, Berk je predsedavao nekom vrstom kontrasinoda samo nekoliko koraka od Trga Svetog Petra u Rimu.


Tu je Berk oštro osudio Franjinu viziju „sinodalizma“, kao i čitav njegov projekat crkvene reforme. „Nažalost, vrlo je jasno da prizivanje Svetog Duha od strane nekih ima za cilj da unapredi agendu koja je više politička i ljudska nego crkvena i božanska“, rekao je Berk na konferenciji nazvanoj Sinodal Vabel.

Berk je uvek branio svoje postupke kao službu crkvi i papstvu, govoreći da je njegova dužnost kao kardinala i biskupa da podržava crkveno učenje i ispravlja greške.

„Ovce zavise od hrabrosti pastira koji moraju da ih zaštite od otrova zabune, greške i podela“, rekao je on na konferenciji 3. ​​oktobra, izazvavši aplauz publike.


Berk, koji većinu vremena provodi u SAD, drugi je američki prelat koji se suočava sa kaznom u novoj fazi Franjinog pontifikata. Čini se da se ovaj reformski orijentisan period ubrzao dolaskom Franjinog lično izabranog šefa doktrine, argentinskog kardinala Viktora Fernandeza.


Papa Benedikt XVI postavio je Berka za kardinala 2010. godine, nakon što ga je imenovao za prefekta apostolskog potpisa, najvišeg suda Vatikana. Nakon što ga je Franja uklonio sa te funkcije 2014. godine, Berk je postao kardinal pokrovitelj Malteških vitezova, prestižna, ali ograničena uloga.

I tamo su se Berk i Franja sukobili oko Berkove umešanosti u krizu upravljanja viteškim redom. Franjo ga je gurnuo u stranu i imenovao dva naknadna izaslanika da ga u suštini zamene. U skorije vreme, čini se da su se njih dvojica posvađali oko vakcine protiv Kovid-19. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR