Glas Javnosti

LAVROV: Krim i Sevastopolj su sastavni deo Rusije, to pitanje je zatvoreno

Svet
Autor: Glas javnosti

Stanovnici ruskog poluostrva su ostvarili svoje pravo na samoopredeljenje – potpuno u skladu sa Poveljom UN i Deklaracijom o principima međunarodnog prava, naveo je šef ruske diplomatije.

Pre deset godina – 16. marta 2014. – stanovnici Krima su na referendumu samostalno i svesno odredili svoju budućnost, opredelivši se za ujedinjenje sa Rusijom, podsetio je ruski ministar.

"Ova odluka je bila jedina ispravna. Ona je omogućila da se zaštiti život, čast i dostojanstvo stanovnika Krima od nasrtaja rusofobičnog režima u Kijevu", naglasio je šef ruske diplomatije.

Time su ostvarili svoje pravo na samoopredeljenje – potpuno u skladu sa Poveljom UN i Deklaracijom o principima međunarodnog prava, naveo je Lavrov.


"Svi se dobro sećamo tog strašnog proleća, kada su neonacisti, nakon krvavog puča, preuzeli vlast u Kijevu. Sećamo se i ozloglašenih vozova prijateljstva, koje su ideološki sledbenici Bandere slali protiv stanovnika poluostrva koji nisu želeli da izdaju svoje vrednosti, kulturu, istoriju i vekovnu tradiciju svojih predaka", podsetio je ministar i dodao su sve provokacije samo ojačale uverenje stanovnika Krima u ispravnost izbora.

Prema njegovim rečima, tokom proteklih godina prevaziđeni su mnogi problemi "nasleđeni" iz Ukrajine, realizuju se veliki projekti koji doprinose oživljavanju i obnovi života i infrastrukture na poluostrvu.

"Na Krimu se striktno poštuju prava svih građana bez izuzetka, bez obzira na nacionalnost i jezičke sklonosti. Ruski, ukrajinski, krimskotatarski su državni jezici Republike, njihov status je zaštićen zakonom", naveo je ministar i čestitao stanovnicima poluostrva desetogodišnjicu istorijskog ujedinjenja sa Rusijom.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR