Glas Javnosti

Gradilište u Pompeji otkriva drevne rimske metode gradnje

Svet
Autor: Glas javnosti

Arheolozi su u Pompeji otkrili drevno gradilište koje baca svetlo na građevinske tehnike koje su koristili Rimljani za izgradnju kultnih građevina poput Koloseja i Panteona, saopštilo je italijansko ministarstvo kulture.

Gradilište je bilo otvoreno verovatno sve dok vulkan Vezuv nije proradio 79. godine, uništivši Pompeju, navodi se u saopštenju ministarstva.

Arheolozi su pronašli alate za rad, naslagane crepove, opeke od krečnjaka i gomile kreča i kamenja korišćenih za zidanje.


Rimljani su imali originalnu tehniku za proizvodnju cementa, reklo je ministarstvo, navodeći nalaze arheologa koji su radili sa istraživačima s Masačusets Instituta tehnologije.

Na nalazištu Pompeja, otkrivenog tek u 16. veku, bujaju arheološke aktivnosti usmerene na zaustavljanje godina propadanja i zanemarivanja.

Čini se da je beton napravljen „vrućim mešanjem“, pri čemu se živi kreč prvo mešao s vulkanskim pepelom, uz dodavanje vode neposredno pre podizanja zidova.

To je značilo da je tokom gradnje zidova mešavina kreča, pepela i kamenja bila još uvek vruća zbog toplotne reakcije što je pomoglo bržem sušenju, skraćujući vreme izgradnje strukture.

Gabrijel Zuhtrigel, direktor nalazišta u Pompeji, rekao je da nam najnovije otkriće „pomaže da razumemo mnoge aspekte velikog Rimskog Carstva, ne samo korištenje betona“.


“Bez betona ne bismo imali ni Kolosej, ni Panteon, ni Karakaline terme”, rekao je.

Arheolozi su takođe pronašli posude za skladištenje amfora koje su se koristile za „gašenje“ kreča koje se koristilo za malterisanje, kao i za čuvanje drugog alata, od olovnih stega koji su se koristili za podizanje savršeno vertikalnog zida, do gvozdenih motika za pripremu malterisanja i obradu kreča.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR