Glas Javnosti

Rama: Zašto da čekamo da uđemo u EU, da se umrežimo pre toga

Politika
Autor: Glas javnosti

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da Zapadni Balkan ne treba da čeka da uđe u Evropsku uniju, već da bi trebalo pre toga svi u regionu da se međusobno povežu.

On je na skupu “Zapadni Balkan – Evropska unija” u Skoplju rekao da je proces integracija veoma dugačak i da je veliki jaz između onoga što dobijaju zemlje članice EU i šta dobija region u procesu evrointegracija.

– To je činjenica. Dakle, jedna od naših susednih zemalja, da kažete, koja je deo EU, dobije od EU svake godine 4.000 po stanovniku. Iz EU, iz budžeta, a mi ovde dobijamo 123 evra po stanovniku. To je jaz – rekao je Rama i dodao da se radi i o drugačijem načinu gledanja na region i drugačijem razumevanju regiona od strane EU.

Prema njegovim rečima, to je veliki izazov, pogotovo za region koji teži da postane deo familije.

Rama je pomenuo i Berlinski proces za koji je rekao da se on dešava samo jednom godišnje, u jednom danu, ali da je bitan i drugi dan i svi naredni do narednog skupa.


Kako je naglasio, zato je pokrenut Otvoreni Balkan, da bi se bavio dnevnim politikama.

– Cilj su bili dobici ne samo u regionu, već i u Evropi. Ali u stvari, ono što smo uradili, pokušali smo da proguramo agendu sporazuma koji je deo ovog plana rasta i jedinstvenog tržišta – rekao je Rama.

On je predložio dve stvari – da se formira politički krug i da se održavaju redovni sastanci i tehničku koordinaciju.

– Iako smo danas veoma oduševljeni, mi smo i dalje Balkanci, znate, i ako ne dođete i ne spojite nas, spremni smo da ponovo zabrljamo. Drugo, tehnička koordinacija. Veoma je važno da ministri integracija naših šest zemalja dobiju jasnu poruku od rukovodstva – rekao je Rama.

On je kazao i da je sinoć održana zajednička večera na kojoj tema nije bila istorija već ekonomija i koja je pokazala da može da se vodi civilizovan razgovor.

– A to je mnogo bolje od hrane, što je veoma teško u Severnoj Makedoniji – rekao je Rama.

Glas javnosti/V05S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR