Glas Javnosti

RECIKLIRAJU OTPAD: Puma od sledeće godine pravi dresove od tekstilnog otpada

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sportski gigant Puma proširio je svoju inovaciju u recikliranju tekstila poznatu kao RE:FIBRE, koja će zameniti reciklirani poliester u svim dresovima fudbalskih klubova i federacija od 2024. godine. Za sledeću godinu, zvanični Puma fudbalski replika dresovi, uključujući one za turnire Euro i Copa America, praviće se od RE:FIBRE recikliranih materijala koji potiču od stare odeće i otpada iz fabrik

Puma je lansirala pilot projekat 2022. godine i od tada proizvodi reciklirane dresove za fudbalske klubove koje sponzoriše. Takođe je koristila ovu tehnologiju za kreiranje replika dresova Švajcarske i Maroka za žensko Svetsko prvenstvo.

Kompanija tvrdi da ovaj proces pomaže u smanjenju tekstilnog otpada i predstavlja dugoročno rešenje za recikliranje.


Njihov RE:FIBRE proces koristi bilo koji poliester materijal - od ostataka iz fabrike do neispravnih proizvoda i prethodno nošene odeće - i omogućava proizvodnju novih odevnih predmeta od bilo koje boje tekstila do željene boje.

Četvorostepeni proces počinje sa sakupljanjem i sortiranjem materijala, prelazi na sečenje i mešanje, zatim topljenje sečenog poliestera i čišćenje od prethodnih boja hemijskim procesom recikliranja. Tokom topljenja, novoproizvedeni polimeri postaju spremni da budu šiveni u oblik kako bi stvorili "kao nov" RE:FIBRE materijal koji se može reciklirati iznova i iznova.

Zasad, kako kažu, 95% materijala dolazi iz tekstilnog otpada i drugih korišćenih materijala napravljenih od poliestera.

- Naša želja je da 100% poliestera dolazi iz tekstilnog otpada - rekla je An Lor Dekur, glavna direktorka nabavke u firmi: - Akumulacija tekstilnog otpada na deponijama predstavlja ekološki rizik. Preispitivanje načina proizvodnje i prelazak na cirkularni poslovni model jedan je od glavnih prioriteta naše strategije održivosti.

U samom procesu učestvuju i potrošači koji mogu ostaviti staru odeću od poliestera bilo kog brenda na odabranim mestima u prodavnicama pojedinih fudbalskih klubova. Inače, Puma planira da do 2025. godine poveća ukupnu upotrebu recikliranog poliestera (po težini) na 75% u svojim proizvodima od odeće i asesoara.


Glas javnosti/ A02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR