Glas Javnosti

Ministarka zdravlja o nevakcinisanoj deci: „Toga će biti manje sa razvojem ‘Torlaka

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministarka zdravlja Danica Grujičić navela je da će to što ima dece koja nisu vakcinisana po obaveznom kalendaru imunizacije a uredno idu u školu, verovatno biti tema zajedničkog sastanka za republičku stručnu komsiju za imunologiju, pedijatriju i infektivne bolesti. Dodala je da će sa jačanjem Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", takvih slučajeva biti sve manje.

„Mi ćemo gledati da Nacionalni tim za vakcine formiramo upravo od ove tri republičke stručne komsije. Možda će morati neki zakonsku akti i pravilnici da se donesu“, rekla je ministarka.

 

Dodala je da sa jačanjem naših snaga i razvojem Instituta „Torlak“ biti sve manje onih kojih neće vakcinisati svoje dete.

„To ne znači da vakcine koje se uvoze nisu sigurne. Upravo je Torlak taj koji proverava njihov kvalitet, to radi i ALIMS (Agencija za lekove i medicinska sredstva) sa druge strane, priče oko toga da se uvoze vakcine koje nisu efikasne ne stoje“, kazala je ministarka Grujičić.


Ona je otkrila da će krajem februara biti postavljen kamen temeljac za nove laboratorije na „Torlaku“.

„To je dokaz koliko Srbija ulaže, koliko je Institut „Torlak“ prepoznat kao nacionalno blago koje se ne sme pustiti. Sve priče o prodaji i puštanju više ne važe. To će biti dokaz koliko mi želimo da obnovimo i našu proizvodnju vakcina, a i sigurnost da ljudi ne bi jednostavno ni bi podlegali koje kakvim pričama koje mogu da pročitaju na internetu“, kazala je prof. dr Grujičić.


Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR