Glas Javnosti

AMBASADA UKRAJINE POSLALA SAOPŠTENJE: Rusi krše i lažu, a to rade i u Srbiji!

Politika
Autor: Glas javnosti

Ukrajinska ambasada u Srbiji oglasila se povodom pogoršavanja bezbednosne situacije u zoni rusko-ukrajinskog sukoba, saopštenjem prosleđenom medijima.

U saopštenju se navodi da, bez obzira na napore Ukrajine da nastavi sa Minskim procesom i implementira sporazume u okviru Normandijskog procesa, Rusija blokira mirovni proces i pojačava eskalaciju rusko-ukrajinskog međunarodnog oružanog sukoba.

-Rusija aktivno povećava svoje vojno prisustvo na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine, kao i u oblastima koje su u blizini Ukrajine, a broj kršenja režima prekida vatre na liniji razgraničenja u zoni sukoba u Donbasu se povećava, stoji, između ostalog, u saopštenju ambasade.

Prema podacima Generalštaba oružanih snaga Ukrajine od kraja marta 2021. godine Ruska Federacija duž državne granice Ukrajine i na Krimu drži 28 taktičkih grupa bataljona, od kojih svaka broji po 600 ljudi.

-Na privremeno okupiranim teritorijama u Donjeckoj i Luganskoj oblasti nalazi se ruska okupatorska vojska, u čijem sastavu ima oko 28.000 ljudi, a koja deluje uz podršku ruske regularne vojske na komandnim položajima iz sastava kadrovske vojske oružanih snaga RF. Pored toga, u Rostovskoj oblasti postoji do 12 taktičkih grupa bataljona koje su u roku od 1-2 dana spremne za agresiju protiv Ukrajine, navbodi Ambasada Ukrajine.

Tvrdi se i da Rusija nastavlja da povećava broj trupa u blizini ukrajinske granice na severu, istoku i jugu.

-Samo tokom protekla 24 sata, 5. aprila, na području operacije Ujedinjenih snaga oružane jedinice Ruske Federacije prekršile su režim prekida vatre 7 puta, usled čega su poginula dva ukrajinska vojnika, tvrdi još Ambasada.

-Ruske okupatorska vojska je na području naseljenog mesta Šumi 26. marta 2021. godine pucala na grupu koja se bavi uklanjanjem mina i deo je ujedinjenih snaga. Usled toga poginula su četiri pripadnika oružanih snaga Ukrajine, a dvoje je teško povređeno.

Eskalacija neprijateljstava i nasilja, koju sprovodi Rusija, ugrožava krhki mirovni proces, a takođe veoma pogoršava bezbednost civilnog stanovništva", navodi se u tekstu.

A na kraju se još doddaje i da: -Akcije RF za eskalaciju sukoba praćene su svakodnevnom aktivnom i neverovatno ciničnom kampanjom dezinformacija ruskih medijskih platformi i institucija u inostranstvu, uključujući u Srbiji. Ova kampanja ima za cilj da diskredituje ukrajinsku stranu i opravdala vojnu agresiju Moskve. Faktički Rusija pokušava da izmisli izgovor kako bi započela novu fazu oružane agresije, tako je delovao i Adolf Hitler pre napada na Poljsku.

Ukrajina poziva rusku stranu da odmah zaustavi akcije koje su usmerene na pogoršanje bezbednosne situacije u zoni rusko-ukrajinskog oružanog sukoba i da se odmah vrati doslednom sprovođenju Minskih sporazuma.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR