Glas Javnosti

ROVER POSLAO SLIKE NEOBIČNOG FENOMENA NA MARSU: Kristalni oblaci razlivali se u NIKAD VIĐENE BOJE! (FOTO)

Svet
Autor:

Zemlji najbliža planeta Mars na koju već nekoliko godina zemlje poput SAD i Kine šalju svoje module kako bi istražili površinu "Crvene planete" do sada nisu zabeleženi atmosferski fenomeni poput gustih oblaka, sve do sada. Naime, Nasin modul Rover zabeležio je fenomen koji naučnici s pažnjom posmatraju.

Zbog njegove suve atmosfere i proređenog vazduha, na Marsu nema mnogo oblačnih dana. Oblaci se obično formiraju na ekvatoru u najhladnije doba godine, kada je Mars najudaljeniji od Sunca.

Ipak, naučnici su sada primetili oblake iznad modula Kjuriositi (Curiosity) koji su  počeli da se formiraju ranije od očekivanog.

Stoga su krajem januara ove godine, započeli snimanje neba kako bi snimili formaciju tih ranih oblaka. Oni su snimili male oblake ispunjene kristalima leda koji su rasipali svetlost zalazećeg Sunca, a neki od njih su svetlucali i u duginim bojama - piše NASA.


Stručnjaci su otkrili da se ovi rani oblaci formiraju na višim nadmorskim visinama, što je vrlo neuobičajena pojava. Većina oblaka na Crvenoj planeti nalazi se na visini do 60 kilometara, a sastoje se od vodenog leda.

Nedavno snimljeni oblaci koji su se nalazili na većoj nadmorskoj visini, verovatno su bili formirani od smrznutog ugljenikovog dioksida (suvog leda).

Na snimcima sa roverove kamere Mast, vidi se kako ovi oblaci doslovno sijaju. Neposredno nakon zalaska sunca njihovi kristali reflektuju bledu svetlost naše zvezde, zbog čega se čini kao da sijaju na tamnom nebu. Ovi noćni svetleći oblaci (noktilucentni oblaci) postaju svetliji dok se u njima stvaraju kristali, a zatim postaju sve tamniji kada Sunce "padne" ispod njihove nadmorske visine dok se u njima stvaraju kristali, a zatim bivaju sve tamniji kada Sunce padne ispod njihove nadmorske visine.

Fenomen postaje još interesantniji naučnicima kada se pojave iridescentni oblaci. Ova pojava naziva se iridescencija ili irizacija, a oblacima daje izgled "okupanosti" u duginim bojama.

Foto: Youtube/PrintScreen

- Uvek me iznenade boje koje se tada pojavljuju: crvena i zelena, plava i ljubičasta. Stvarno je super videti nešto što sija sa tako mnogo boja na Marsu"- rekao je Lemon.Ako vidite da oblak svetluca u pastelnom nizu boja, to je zato što su sve čestice u njemu približno identične veličine. To se obično događa neposredno nakon stvaranja oblaka koji su rasli istom brzinom. Uvek me iznenade boje koje se tada pojavljuju: crvena i zelena, plava i ljubičasta. Stvarno je super videti nešto što sija sa tako mnogo boja na Marsu - rekao je  rekao je atmosferski naučnik Mark Lemon sa instituta Spejs Sajens Institut (Space Science Institute) u Koloradu.

(Glas Javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR