Glas Javnosti

RADNICI U GENERALNOM ŠTRAJKU: Zaposleni u Amazonu tvrde da imaju isti USLOVE RADA kao nekada ROBOVI!

Svet
Autor: Glas javnosti

Radnici italijanskog proizvodnog lanca Amazon odlučili su da stupe u generalni štrajk koji će trajati 24 sata. Nezadovoljni svojim položajem i odnosom poslodavca prema njima zamolili su građane da danas ne naručuju ništa putem on line prodavnica koje ovaj lanac ima na internetu.

Nezadovoljni svojim položajem i odnosom poslodavca prema njima zamolili su građane da danas ne naručuju ništa putem on line prodavnica koje ovaj lanac ima na internetu.

Zaposleni traže smanjenje radnog ritma, navodeći da ih tretiraju kao robote.

Štrajkuju svi zaposleni, bez obzira da li su radnici Amazona ili firmi koje imaju ugovore sa glavnim poslodavcem.

Jedan od radnika, izvesni Domeniko, koji kamionom dostavlja pošiljke, kaže da štrajkuju jer neće više da budu “robovi algoritama”.

Algoritam je matematički izraz, ali se koristi za planiranje rada i dostave i ne uzima u obzir okolnosti, poput zastoja u saobraćaju zbog nevremena ili udesa.

 

“Za algoritam ulice su uvek čiste, prohodne i bez prepreka da se pošiljka dostavi u dogovoreno vreme, a ritam rada je takav da svaka tri minuta u toku radnog vremena dostavlja po jedan paket. Isti ritam rada je i u magacinima, gde ljudi rade i noću i najviše što uspeju da zarade je 1200 evra”, tvrdi Domeniko.

U Italiji u velikim magacinima rade osobe koje imaju stalne ugovore sa Amazonom, ali i oni koje zapošljavaju firme koje prave podugovore sa glavnim poslodavcem.

Po prvi put sindikati koji zastupaju različite kategorije zaposlenih uspeli su da se dogovore i organizuju štrajk radnika celog proizvodnog lanca.

(Glas javnosti/Nova)

 


 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR