Glas Javnosti

PUTINOV PROJEKAT 'SEVERNI TOK 2' BEZ SANKCIJA: Članovi Kongresa KIPE OD BESA, najnovija ODLUKA izazvala OŠTRE KRITIKE BAJDENA!

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki predsednik Džozef Bajden i njegova administracija saopštili su najnoviju odluku da se ne uvedu nove sankcije „Severnom toku 2”, uprkos dva usvojena zakona koji to nalažu, zbog čega su se mnogobrojni članovi američkog kongresa oštro pobunili.

Naime, Bajdenov kabinet je ignorisao preporuku za kažnjavanje još 15 brodova i firmi koji rade na završetku gasovoda "Severni tok 2", što se može zaključiti po odluci koja je saopštena američkom Kongresu u petak uveče.

Na osnovu dokumenta koji je iz Bajdenovog kabineta poslat kongresmenima, ali nije javno objavljen, saznaje se da je stav kabineta da se tačka na sankcije stavlja onim što je poslednjeg radnog dana u Beloj kući, 19. januara, potpisao Donald Tramp - prenosi  "Volstrit džurnal", pozivajući se na uvid u izveštaj Stejt departmenta.

Bela kuća nije uvažila spisak "za sankcionisanje" s imenima 15 brodova i firmi – aktera završetka "Severnog toka 2" - koji su sastavili američki Kongres i Stejt department.

Bajdenova administracija izdvojila je samo sa dva imena, ignorišući preporuke s Kapitol hila koji su aludirali da sankcije treba staviti brojnim firmama u Evropi i Nemačkoj, kao i tamošnjoj luci Mukran koja je glavni logistički centar "Severnog toka 2" na Baltiku. Ova odluka je usledila tri dana nakon isteka zvaničnog roka za objavljivanje spiska firmi koje trebaju biti sankcionisane u slučaju "Severni tok 2".

Foto: Youtube/ PrintscreenTrenutno su pod sankcijama zvanično samo ruski brod „Fortuna” (koji upravo radi za preostaloj sekciji gasovoda u Danskoj) i njegov misteriozni vlasnik firma KVT-RUS.

U petak, samo nekoliko sati pre nego što je izveštaj Bajdenove administracije o temi sankcija za "Severni tok 2" dostavljen Kongresu, usledila je izjava Ned Prajsa, glavnog portparola Stejt departmenta.

"Jasno ističemo već neko vreme da je ’Severni tok 2’ loš posao za Evropu i da kompanije rizikuju sankcije ako su angažovane".

Ova objava kabineta američkog predsednika izazvala je šok u Kapitol hilu.

"Današnja odredba o sankcijama je potpuno neadekvatna. Intencija Kongresa je jasna i ne može biti ignorisana. Dozvoljavanje na ovaj način da se gasovod završi ne predstavlja ništa drugo do pobedu za ruskog predsednika Vladimira Putina", istakao je Majkl Makol, rangirani član Komiteta za spoljne odnose Predstavničkog doma.

Na to se nadovezao Džim Riš, rangirani član Komiteta za spoljne odnose Senata, koji je ocenio da je reč o zabrinjavajućoj i obmanjujućoj odluci administracije.

"Razočarani smo izveštajem Stejt departmenta o aktivnostima ’Severnog toka 2’. Zahtevamo momentalno objašnjenje", dodao je Riš.

Republikanski senator Ted Kruz, jedan od ključnih predlagača dva američka zakona o sankcijama novom gasovodu, nije krio razočarenje.

"Zapanjujuće je da Bajdenova administracija startuje uručujući Putinu pobedu na kojoj je radio duže od decenije", kazao je Kruz.

Koprotagonista zakona o sankcijama, demokratska senatorka Džin Šahin, izjavila je u subotu da očekuje "brifing" od Bajdenove administracije o "dodatnim koracima koje oni mogu da preduzmu za zaustavljanje pretnje koju stvara završetak ’Severnog toka 2’".

Foto: Youtube/ Printscreen

Dalja dešavanja u Vašingtonu ovim povodom su potpuna zagonetka. U međuvremenu, započeti su pregovori o „Severnom toku 2” između Vašingtona i Berlina, o čemu nije izneto puno detalja.

"Fortuna" koja je pod sankcijama, uz još tuce ruskih brodova, užurbano postavlja cevi južno od danskog ostrva Bornholm. Nedaleko od tog pomorskog gradilišta, još mnoštvo ruskih specijalizovanih brodova stoji u međunarodnim vodama na Baltiku. Uporedo sa tim, švajcarska firma „Severni tok 2” zatražila je proteklog vikenda od Federalne agencije za navigaciju i hidrografiju (BSH) u Berlinu momentalnu aktivaciju dozvole za preostale radove (16 kilometara) u vodama Nemačke. Zahtev se razmatra, poručili su iz BSH.

Istovremeno, Varšava i Kijev pozvali su američkog predsednika Džozefa Bajdena da "preduzme sva sredstva koja su mu na raspolaganju da spreči završetak tog projekta", navodi se u zajedničkom pismu Zbignjev Rau i Dimitro Kuleba, šefova diplomatije Poljske i Ukrajine. Istočnoevropskim apelima Vašingtonu, ali i Briselu, pridružila se naknadno i Litvanija.

Tim povodom, Gabrielijus Landsbergis, šef diplomatije Litvanije, poručio je da gradnju "Severnog toka 2" treba obustaviti do ruskih parlamentarnih izbora u septembru, kako bi pritisli Moskvu na demokratske reforme.

Što se tiče izgradnje "Severnog toka 2", graditelji i finansijeri očekuju završetak radova na leto.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR