Glas Javnosti

Preminuo MIKIS TEODORAKIS (96), otac sirtakija, jedan od najvećih grčkih kompozitora: Bio je veliki prijatelj Srba i protivnik bombardovanja (FOTO+VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Mikis Teodorakis, jedan od najvećih grčkih kompozitora, muzičara i dirigenata, preminuo je u 96. godini, prenose grčki mediji.

Muzika koju je Teodroakis pisao za film "Grk Zorba", postala je za mnoge Grke nešto poput nacionalne himne.

On nije bio samo kompozitor, muzičar i dirigent, već i političar, a bio je jedan od najglasnijih protivnika NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Teodorakis je rođen 25. jula 1925. na ostrvu Hios. Muziku je otkrio u jednom starom filmu o Betovenu.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Greek Music to The Max (@greek_music_to_the_max)

 

"Gledao sam film zajedno sa svojim ocem. Bio sam fasciniran. Molio sam oca, koji je poslom išao u Atinu, da mi donese sve što nađe o muzici. I tako je počelo", ispričao je u jednom intervjuu grčkoj televiziji.

Organizovao je koncert protiv bombardovanja SRJ. Na jednom od koncerata koji je organizovao 1999. godine gde je govorio protiv bombardovnje SR Jugoslavije, naveo je da je u "Vašingtonu potpisan zakon džungle i pravo jačeg".

"Sjedinjene Države sada zajedno sa evropskim zemljama mogu da sude, presuđuju i kažnjavaju sve one koji misle. Svi oni koji misle ne uklapaju se u njihove planove. Nije preterano reći da ulazimo u toplu novu srednjovekovnu odeću i obuću, pamučne šalove i rukavice. Novo ledeno doba dolazi. Kada je bombardovanje počelo izjavio sam da su međunarodni zločini i ubistva koje pominju zapravo izgovori, da oni ne haju za razgovore i sporazumno pronalaženje rešenja, već da im je glavni cilj da pretvore Jugoslaviju u sprženu zemlju što će i učiniti ukoliko ne naiđu na otpor", naveo je tada Teodorakis.

Kosovo online podseća i da je rekao da "žele da pretvore Srbiju u pustoš, pustinju pepela i krvi, da bi je mogli pokazati narednim žrtvama i reći "pogledajte šta će vam se desiti ako se ne pokorite".

"Mi Grci moramo biti ponosni jer smo jedini koji ujedinjeni i posvećeni kažemo NE varvarizmu. Mi stojimo pored žrtava, naše srpske braće, i želimo da naša pesma nadjača zvuk sirena koje plaču i fijuk raketa. Beograde, danas pevamo za tebe", rekao je tada.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP