Glas Javnosti

KINA NE GUBI VREME TOKOM EPIDEMIJE: Izrada zaštitnih maski donela veliki profit, ova proizvodnja postala izvor zarade i za naftne i automobilske kompanije!

Svet
Autor: Glas Javnosti

Po pozivu Svetska zdravstvena organizacija od marta ove godine, koja je apelovala na vlade širom sveta da podrže proizvodnju zaštitne opreme u borbi protiv korona virusa, Kina se pokazala kao najpožrtvovanija. Njihova proizvodnja maski danas je 30 puta veća nego pre pandemije. Kina sada izveze više od milijardu maski svakog dana, a maske prave čak naftne i automobilske firme.

Dok je korona virus u februaru divljao Kinom i dok su se lekari iz čitave zemlje borili za živote u Vuhanu, ljudi su retko napuštali svoje domove, a masovno je obustavljana proizvodnja i zatvarane su fabrike. Sve, osim onih za prozivodnju maski, zaštitne opreme i lekova.

Napravili fabriku za samo šest dana

Do trenutka kada je korona virus probio Kineski zid i izlio se svetom, Kina je već uspostavila sistem koji joj je omogućio da dominira svetskim tržištem zaštitne opreme. Postojeće fabrike radile su u tri smene, a Peking se hvalio da je napravio novu fabriku maski za samo šest dana. Već u februaru, u jeku kineske epidemije, proizvodnja maski u Kini povećana je 12 puta.

I pre pandemije, Kina je izvozila više respiratora, maski i druge zaštitne opreme, nego sve ostale zemlje sveta zajedno. Ali brojke su prethodnih meseci dostigle neslućene visine. Prema podacima kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Kina je od početka marta do kraja maja izvezla više od 70 milijardi maski. Poređenja radi, čitav svet, uključući i Kinu, tokom 2019. godine proizveo je 20 milijardi maski.

Država dala kredite

U svemu tome veliku ulogu imala je kineska vlada. Država je pružala pomoć prilikom otvaranja novih kompanija za proizvodnju i izvoz maski, davala podsticaje i povoljne kredite.

Istovremeno, kineske bolnice kupovale su domaće, prateći pravila vlade. Primera radi, u Sičuanu i još nekoliko kineskih provincija, samo najveće bolnice mogu da uvoze pojedinu opremu, dok bolnice nižeg nivoa mogu da kupuju samo kinesku robu.

Da su maske nova nafta, otkrili su i u kineskoj državnoj petrohemiji. Naftna kompanija Sinopek tesno je sarađivala sa Komunističkom partijom Kine na uspostavljanju fabrike koja sada proizvodi materijal neophodan za proizvodnju maski i respiratora.

Oko 600 inženjera i radnika za 35 dana i noći napravilo je fabriku čija bi izgradnja u normalnom vremenu trajala godinu dana. Sinopekova fabrika sada može da proizvede dovoljno materijala za 18 miliona maski dnevno.

Registrovano 67.000 kompanija za proizvodnju

Maske bi mogle da budu novo pogonsko gorivo i za proizvođače automobila. U trenutku kada su prodaja i proizvodnja vozila širom planete pod ručnom kočnicom, jedna kineska automobilska kompanija beleži rast.

Prognoze kažu da će BYD zabeležiti porast prihoda od 560 odsto, ali ne zbog prodaje automobila već zbog novog pogona za proizvodnju maski.

U godini u kojoj se predviđa da će Kina biti jedna od retkih ekonomija u svetu koja će zabeležiti rast, više od 67.000 kompanija registrovalo se u Kini da proizvodi ili trguje maskama.

Mnogi, međutim, nisu mogli da ispune standarde u pogledu kvaliteta, pa je posle pritužbi iz nekoliko zemlja, kineska vlada počela stogo da kontroliše zaštitne proizvode koji se izvode.

Svet, međutim, sada dok diše pod maskom, izgleda da nema drugi izbor već da zaštitu od korona virusa potraži tamo odakle je virus krenuo – u Kini, koja je još jednom opravdala nadimak "svetske fabrike".

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR