Glas Javnosti

Kina će omogućiti bračnim parovima da imaju troje dece: Borba protiv drastičnog pada nataliteta

Svet
Autor: Glas Javnosti

Kina je danas najavila da će porodicama omogućiti da imaju do troje dece, ublažavajući time raniju populacionu politiku koja je i dovela do sadašnjeg drastičnog pada nataliteta, a time i sve bržeg starenja populacije.

Kineska državna novinska agencija Nova Kina objavila je da su ove mere ublažavanja u oblasti populacione politike odobrene na sastanku Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, kojim je predsedavao kineski predsednik Si Đinping.

Svetske agencije su prenele da će ovu novu promenu populacione politike u najmnogoljudnijoj zemlji sveta  pratiti i značajne mere podrške kako bi se doprinelo poboljšanju strukture stanovništva Kine i  aktivnom rešavanju problema starenja stanovništva. U ove mere uključeno je smanjenje troškova obrazovanja dece, promocija boljih uslova stanovanja za porodice,  zaštita interesa zaposlenih žena, kao i ukidanje  ukidanje prekomernih zahteva za mirazom.

 

Prema mišljenju eksperata, većina kineskih parova je obeshrabrena da postanu roditelji zbog velikih finansijskih zahteva za odgajanjem dece, tako da samo povećanje ograničenja na troje dece po porodici neće promeniti mišljenje ljudi ukoliko ovu odluku ne budu pratile odgovarajuće mere podrške države. Tako su na društvenim mrežama mnogi reagovali na ovu promenu bez mnogo entuzijazma. „Ako mi date pet miliona juana, biće mi drago da imam troje dece, napisao je jedan od učesnika u diskusiji u svom komentaru.

Kina je 2016. godine zamenila politiku jednog deteta uvođenjem politike dva deteta po porodici. Politika jednog deteta uvedena je 1979. zbog tadašnje eksplozije stanovništva,  koja je i dovela do ovako značajnih populacionih problema.  

Kineski zavod za statistiku saopštio je ovog meseca da je kinesko stanovništvo raslo najsporije u poslednjih deset godina od uvođenja politike za jedno dete. Prošle godine je u Kini živelo 1,41 milijarde ljudi.

 

Stručnjaci ističu da je nizak natalitet prirodna posledica socijalnog i ekonomskog razvoja zemlje i u skladu je sa trendom u razvijenim zemljama. U Kini je u 2020. godini bilo 1,3 dece po ženi, što je brojka slična onoj koju su registrovali Japan i Italija, objavili su svetski mediji.

Ekonomisti upozoravaju da bi stanovništvo u azijskim zemljama koje brzo stare, poput Kine i Tajlanda, moglo da stari znatno brže nego što se dovoljno obogati. Može se očekivati smanjenje broja radno sposobnog stanovništva, veći pritisak na zdravstvo i socijalnu zaštitu i povezani negativni efekti na ekonomski rast zemlje.

Prema mnogim stručnjacima, ove  mere kasne bar pet godina, mada, kako kažu, nikada nije kasno.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR