Glas Javnosti

ERDOGAN PORUČIO: 'Srebrenica je CRNA MRLJA čovečanstva iz koje lideri nisu IZVUKLI LEKCIJU' 

Svet
Autor: Glas javnosti

Turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan, prisetio se potpisivanja sporazuma u Dejtonu i genocida u Srebrenici pa ukazao na to da svet nije izvukao pouku it takvih dešavanja.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da se u Srebrenici u srcu Evrope dogodio genocid koji je crna mrlja u istoriji čovečanstva.

On je to rekao u video poruci na samitu lidera organizovanom povodom 25. godišnjice početka pregovora 1. novembra 1995. u Dejtonu nakon kojih je potpisan mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovinu, a koji su organizovali Memorijalni centar Srebrenica i Fondacija "Sycamore" uz podršku turskog Direktorata za komunikacije, prenosi Anadolija.

- Iako je od toga prošlo četvrt veka, i dalje u srcu osećamo bol ubijene 8.372 braće i sestara Bošnjaka. Neka je još jednom rahmet našim šehidima, a porodicama žrtava genocida i bošnjačkom narodu još jednom izražavam saučešće - rekao je Erdogan.

On je dodao da odgovorni za genocid nisu dobili kazne koje zaslužuju, kao i da čovečanstvo, naročito evropski političari i mediji, nisu izvukli lekcije iz toga.

Erdogan je rekao i da su evropski muslimani suočeni sa diskriminacijom i da im se oduzimaju prava i slobode, a da zemlje koje drže lekcije o ljudskim pravima i demokratiji, danas prednjače u islamofobiji i ksenofobiji.

- Rasistički terorizam širi se poput kuge u mnogim zapadnim zemljama, a ponekad je zaštićen na predsedničkom nivou. Evropski muslimani su suočeni sa sistematskom diskriminacijom, a njihova prava i slobode im se oduzimaju. Vreme je da se zaustavi ovaj pogrešni tok koji preti suživotu ljudi različitih kultura i veroispovesti, kao i budućnosti čovečanstva - rekao je Erdogan.

 

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR