Glas Javnosti

DA LI PREPOZNAJETE DEVOJČICU SA FOTOGRAFIJE? Važi za NAJMOĆNIJU ŽENU SVETA, a njen ODLAZAK označava KRAJ JEDNE ERE!

Svet
Autor: Glas javnosti

Posle 16 godina Nemačka se oprašta od kancelarke Angele Merkel, koja se povlači posle današnjih izbora.

Njena ostavka će označiti kraj jedne ere, ne samo za Nemačku, već i za Evropsku uniju. Merkelova je na vlasti od 2005. godine, a bila je treća kancelarka s najdužim stažom u nemačkoj istoriji i  jedina žena kancelar u zemlji.

Rodila se u porodici protestantskog sveštenika u Hamburgu, odrasla je u mirnom gradu Templin severno od Berlina, u tadašnjoj Istočnoj Nemačkoj i još ima porodicu u tom gradu.  Sa 36 godina postala je ministarka za pitanja žena i omladine u prvoj vladi ujedinjene Nemačke.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Eddy Vermount (@eddyvermount)

Njena politička karijera počela je tokom pada Gvozdene zavese u Evropi.

Za vreme kancelarskih mandata Merkelove, tokom 16 godina, EU se proširila na Hrvatsku, Crna Gora je otvorila pregovore o pristupanju, kao i Srbija, dok je otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedoniju još na čekanju.

 Merkelova je pomogla da se blok izvuče iz finansijskog kraha 2008. godine i kasnije evro krize kada je valuta bloka bila pod ozbiljnom pretnjom. 

Najveći izazov za nju došao je sa migrantskom krizom 2015. godine, kada je odbila da zatvori granice Nemačke dok su izbeglice i migranti stilazi u Evropu. Više od milion migranata stiglo je u Nemačku, mnogi bežeći od rata u Siriji. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by El Ventilador (@elventiladormx)

 

Henri Kisindžer je davno napisao da Angela Merkel savršeno odražava svoje vreme koje je brzo i složeno, obeleženo velikom nesigurnošću, od prve finansijske krize pa do pandemije korone.

Sa pragmatizmom i odlučnošću, njene pristalice kažu da je Angela Merkel vodila Nemačku kroz brojne krize i obezbedila stabilnost na Zapadu i u Evropi.

Neki kritičari primećuju da je veći deo od 16 godina koliko je provela na dužnosti, Merkelova preferirala da na domaćem planu radi što manje, upravlja i krpi, a ne definiše široke vizionarske ciljeve i pokušava da ih postigne.

Kada je reč o stilu, za Merkelovu je karakteristična odevna kombinacija blejzera i pantalona. Postala je prepoznatljiva i po svojoj mimici koju ne krije tokom razgovora. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Angela Merkel (@bundeskanzlerin)

 

Bivši britanski premijer Toni Bler smatra da je ona "antipopulista u doba populizma", a pamtiće je po tome da je vodila zemlju tokom vremena velike nestabilnosti. 

(Glas javnosti) 

 

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR