Glas Javnosti

Crkva zatvara vrata za mafijaše – Vatikan planira da ekskomunicira pripadnike italijanskog organizovanog kriminala

Svet
Autor: Glas Javnosti

Vatikan je osnovao stručnu komisiju kako bi pronašli odgovarajući način da u potpunosti izopšte, odnosno, ekskomuniciraju pripadnike italijanskog organizovanog kriminala iz crkve.

Španski dnevnik ,,El Pais“ je objavio da se u sastavu komisije nalaze sveštenici, advokati i eksperti  u borbi protiv mafije.

,,Mora biti jasno da nije moguće pripadati mafiji i istovremeno biti deo crkvene zajednice. Želimo da ojačamo raniju izjavu pape Franje o ovoj temi, zbog čega je i osnovana ova radna grupa", objasnio je Koordinator Komisije Vitorio Alberti (Vittorio). Među njenim članovima su nadbiskup Sicilije i kritičar mafije Mikele Penisi (Michele Pennisi), torinski sveštenik Luiđi Ćioti (Luigi Ciotti), takođe poznat po borbi protiv organizovanog kriminala, bivša italijanska ministarka Rosa Bindi i glavni inspektor kapelana italijanskih zatvora Rafaele Grimaldi (Raffaele).

Odnos prema mafiji izrazila je nedavno i Кatolička crkva proglašenjem blaženim italijanskog sudije Rosarija Livatina, na koga je 1990. godine sicilijanska mafija izvršila atentat. Livatino je bio poznat kao pobožni katolik, a prema Vatikanu bi se njegovo ubistvo moglo smatrati zločinom protiv crkve. U sicilijanskom Agrigentu na sudiju su u njegovoj 37. godini pucali pripadnici mafijaške organizacije La Stidda, protiv koje je oštro govorio i borio se.

Foto: Youtube

Godinu dana nakon što je postao poglavar Кatoličke crkve, papa Franja je govorio o ekskomunikaciji mafijaša, najviše u Кalabriji na jugu Italije, gde deluje moćna mafijaška organizacija 'Ndrangheta'. ,,Oni koji slede životni put zla ​​u svom životu, kao što to čine mafijaši, Bog ih ne prihvata. Oni su izopšteni", rekao je papa Franja pred desetinama hiljada ljudi na misi na otvorenom u Cassano all'Ionio još juna 2014.

Papa Franja je u to područje Kalabrije poslao novog biskupa Frančeska Olivu, koji je već zatvorio vrata mafiji. Između ostalog, zabranio je donacije crkvi iz sumnjivih izvora. Zbog svog stava Oliva je stalno izložen pretnjama.

,,Osnivanje ove komisije važan je korak. Ali svi moraju dati svoj doprinos: biskupi, sveštenici i vernici", citirao je El Pais biskupa Olivu. Prema njegovim rečima, putovanje će, nažalost biti dugo, jer „mafijaši pripadaju porodicama koje sebe smatraju hrišćanima“, dodao je on.

Prema biskupu Olivi, bliskost mafije i crkve traje decenijama, posebno na Siciliji (Koza Nostra), u Napulju (Kamora),  ili u Apulji (organizacija Sacra Corona Unita). Prema njegovim rečima, Kamora  je, takođe, godinama kontrolisala neke parohije, a nije bilo retko da su se crkvene povorke zaustavljale u kućama mafijaških šefova, posebno na jugu zemlje.

Juna 2017. godine Vatikan je bio domaćin prve međunarodne konferencije o korupciji i organizovanom kriminalu, kojoj je prisustvovalo pedeset tužilaca, sveštenika, policajaca i žrtava organizovanog kriminala. U zaključnoj  izjavi poručili su da je došlo vreme da Кatolička crkva razvije doktrinu koja se odnosi na ekskomunikaciju korupcionaških i  mafijaških grupa, što se do sada još nikada nije dogodilo.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR