Glas Javnosti

CIA 'osula paljbu ' po Rusiji: PUTIN se opet meša u izbore, pokušava da 'OCRNI' BAJDENA

Svet
Autor: Glas javnosti

Američka Centralna obaveštajna agencija, CIA, procenjuje da ruski predsednik Vladimir Putin pokušava ruskim operacijama vršenja uticaja da ugrozi demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena na novembarskim izborima.

"Naša procena je da su predsednik Vladimir Putin i najviši ruski zvaničnici upoznati i verovatno usmeravali ruske operacije uticaja čiji je cilj da ocrne bivšeg američkog potpredsednika, podrže (aktuelnog)američkog predsednika (Donalda Trampa) i podstaknu javne nesloge uoči američkih izbora u novembru", piše u prvom redu procene CIA.

CIA je tu procenu sastavila 31. avgusta, na osnovu podataka Agencije za nacionalnu bezbednost i FBI, koristeći javne i tajne obaveštajne obaveštajne izvore.

Navodi i da, iako su američke obaveštajne službe javno optužile Rusiju za aktivno mešanje u izbore 2020. godine, agencije nisu dale nikakvu procenu Putinove potencijalne umešanosti.

Iz CIA i Kancelarije direktora Nacionalne obaveštajne službe odbili su da komentarišu ove navode, kao i Agencija za nacionalnu bezbednost i FBI, koje je je kontaktirao CNN.

Bivši oficir CIA Daglas London rekao je za CNN da kada agencija koristi reč "verovatno", u slučaju pitanja od tako velikog značaja, pokazuje da su njeni analitičari dovoljno uvereni "da stave svoj ugled na crtu" i navedu tako nešto.

Sjedinjene Američke Države optužile su Putina 2017. godine da je usmerio sve napore da se umeša u predsedničke izbore 2016. godine.

(Glas javnosti/Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR