Glas Javnosti

Cena nafte može porasti i do 200 dolara za barel ukoliko se ukinu investicije u nova nalazišta - upozoreno na Ruskom Davosu

Svet
Autor: Glas javnosti

Cena nafte mogla bi porasti na 200 dolara za barel ukoliko Međunarodna energetska agencija (IEA) realizuje svoju nameru da svet prestane da ulaže u nove naftne i gasne projekte, upozoreno je na Ekonomskom forumu koji se održava u Sankt Peterburgu u Rusiji i koga popularno nazivaju Ruski Davos.  

Kao što je poznato, cena nafte na svetskim tržištima neprekidno raste još od oktobra prošle godine, a cena severno-morskog tipa nafte Brent porasla je sa oko 38 na sadašnjih više od 70 dolara po barelu, što znači da je svetsko naftno tržište ponovo u crvenom.

 

Međunarodna energetska agencija za prestanak ulaganja u nove projekte nafte, gasa i uglja

 

Potpredsednik ruske vlade i ministar energetike Aleksandar Novak je na ovom Forumu ukazao da svoje procene zasniva na najnovijem izveštaju Energetske agencije, u kojoj IEA  predviđa rast energetskih ulaganja od skoro deset procenata ove godine.

U maju je, međutim, IEA pozvala investitore da više ne finansiraju u nove projekte za eksploataciju nafte, gasa i uglja ukoliko svet ozbiljno misli na svoju posvećenost karbonskoj neutralnosti do sredine veka. Karbonska neutralnost znači da nema povećanja globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte u atmosferu.

 

Ovaj poziv, međutim, nije naišao na široko prihvatanje, čak ni u razvijenim zemljama, koje su već otvorile put za ugljen-neutralnost. Neutralnost ugljenika znači postizanje ravnoteže između emisije ugljenika i njegove apsorpcije iz atmosfere.

Ruski ministar je, govoreći na ovom skupu, ocenio da će se fosilna goriva u svetu koristiti i u narednim decenijama, bez obzira na trenutne napore da se što više promovišu obnovljivi izvori energije. Potrošnja energije će se povećati širom sveta, a energetske kompanije će samim time morati da povećavaju investicije i ove i naredne godine, objavila je agencija Rojters, a preneli su i ostali svetski mediji.

 

Pre pandemije u svetu se trošilo oko 100 miliona barela nafte dnevno

 

Rusija je članica OPEC + (OPEK plus) grupe, koja uključuje Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznike. Prošle godine, nakon kolapsa tražnje izazvanog pandemijom, OPEC plus se složio da smanji proizvodnju za rekordnih 9,7 miliona barela dnevno. Od tada je, međutim, postepeno ublažavao ograničenja, smanjenjem dogovorenog do jula na 5,8 miliona barela dnevno. Pre pandemije svet je dnevno trošio oko 100 miliona barela nafte. 

Ministar Novak je, između ostalog,  rekao na ekonomskom forumu, da je prerano govoriti o tome koliko će OPEC + imati koristi u avgustu. Prema njegovim rečima, grupa će morati da proceni sezonski rast tražnje i razmotri potencijalni povratak iranske nafte na tržište. 

 

SanktPeterburški ekonomski forum, koji često nazivaju i ruski Davos, po ugledu na tradicionalni Švajcarski ekonomski forum u Davosu, počeo je u sredu.

Na njemu će, kako je najavljeno, danas govoriti i predsednik Rusije Vladimir Putin. Prema rečima organizatora, događaju prisustvuju gosti iz 130 zemalja i predstavnici oko 1.200 kompanija.Vežina učesnika prisustvuje sastanku lično, a samo manji deo ovaj značajan ekonomski samit prati posredstvom video konferencije.

 

OPEK do jula povećava proizvodnju nafte 

 

Članice Organizacije zemalja proizvodjača nafte (OPEK) i njihove saveznice, predvođene Rusijom (OPEK plus) saopštile su da su odlučile da od maja do jula ove godine postepeno povećaju proizvodnju nafte za više od dva miliona barela dnevno. Članice OPEK će proizvodnju povećavati za 350.000 barela dnevno ovog meseca, isto koliko su i u maju, dok je za jul planirano povećanje za 400.000 barela. Jedan barel nafte iznosi 42 američka galona ili  bezmalo 159 litara. 

Ova odluka znači da su članice OPEK-a odlučile da postupaju oprezno, u skladu s oporavkom globalne ekonomije od pandemije koronavirusa. Do ovog povećanja proizvodnje crnog zlata dolazi zbog toga što su u 2020. godini, zbog pandemije korona virusa, članice ovog naftnog kartela smanjile eksploataciju kako bi sprečile drastičan pad cena nafte prouzrokovan smanjenjem tražnje. Tražnja, međutim, sada raste, kao i cene nafte i nafnih derivata.

 

Saudijska Arabija, lider OPEK, navela je da će istovremeno povećati proizvodnju za milion barela dnevno, za koliko ju je dobrovoljno smanjila u januaru. Zemlje iz grupe „OPEK plus“ nisu deo kartela, ali uskladjuju proizvodnju nafte s članicama OPEK.

Posle povećanja ekonomskih aktivnosti posle prvog talasa pandemije, na globalnom nivou, ova naftna grupacija je lane u decembru odlučila da poveća proizvodnju za 500.000 barela dnevno.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR