Glas Javnosti

BRAZIL NA IVICI GRAĐANSKOG RATA: Održan najveći protestni skup, IZAŠLE I BOLSONAROVE PRISTALICE! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Politička situacija zakomplikovala se u Brazilu, a pristalice brazilskog predsednika Žaira Bolsonara okupljaju se u Braziliji kako bi podržale svog lidera.

Oni ga podržavaju u njegovom sukobu sa pravosuđem zbog izmena glasačkog sistema.

"Gardijan" navodi da su se hiljade Bolsonarovih pristalica sjatile u političku i ekonomsku prestonicu Brazila da pokažu kolosalnu podršku svom predsedniku u sred strahova o budućnosti brazilske demokratije i mogućih sukoba sa protivnicima vlade.

Bolsonarove pristalice probile su ranije policijsku blokadu u centru Brazilije, saopštila je policija, uoči velikih demonstracija zbog kojih u zemlji vlada napetost.

Bolsonaro, suočen sa rekordno niskim rejtingom, pokušava da mobiliše svoju bazu, naročito na protestima u Braziliji i Sao Paulu.

Ultradesno orijentisani lider planira da tokom dana dođe na oba skupa dok pokušava da pojača pritisak na Vrhovni sud povodom istraga o njemu i ljudima iz njegovog najbližeg kruga.

Stotine ljudi koje su došle na protest "probile su se kroz prepreke" i ušle u aveniju koja vodi prema zgradama Nacionalnog kongresa i Vrhovnog suda, saopštila je federalna policija. Ova avenija zatvorena je za saobraćaj iz bezbednosnih razloga.

Na društvenim mrežama je prikazano kako mali karavan automobila i kamiona ulazi u centralnu gradsku aveniju dok ih demonstranti pozdravljaju i mašu brazilskim zastavama.

Ovakvi marševi polarizovali su javnu debatu u Brazilu i doveli do upozorenja da se izbegne nešto slično onome što se dogodilo 6. januara u Vašingtonu, kada su pristalice bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa upale u Kongres.

Brazilska policija saopštila je da je i dalje na licu mesta, a na snimcima koje je emitovao CNN Brazil izgleda da je situacija pod kontrolom. Federalna okružna vlada organizovala je operaciju sa 5.000 policajaca za zaštitu javnih objekata i da bi pomogli u suzbijanju nemira. Opozicione grupe su, takođe, pozvale na proteste.

Brazilski predsednik potpisao je ukaz kojim se ograničava moć društvenim mrežama i kompanijama da uklanjaju naloge i sadržaje.

Prema novom ukazu, tehnološki giganti će morati da navedu "opravdan razlog i motiv" pre nego što uklone nalog ili sadržaj. U saopštenju Bolsonarove Kancelarije se ističa da je cilj tog poteza da se obezbedi transparentnost kada je reč o moći društvenih medija i kompanija da uređuju sadržaje na svojim platformama.

Bolsonaro je istakao da je ova promena regulative neophodna u borbi protiv "arbitrarnog uklanjanja profila" i da će novi ukaz pomoći u zaštiti slobode govora.

Tokom pandemije korona virusa Fajsbuk i Tviter su uklonili brojne postove Bolsonara i njegovih pristalica zbog navodnog širenja dezinformacija, a u julu je iz istog razloga Jutjub uklonio oko 15 video snimaka sa njegovog kanala.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR