Glas Javnosti

AMERIČKA PODMORNICA udarila u veštačko ostrvo u JUŽNOM KINESKOM MORU, tenzije među silama RASTU!

Svet
Autor: Glas javnosti

Američka nuklearna podmornica "USS Konektikat", klase "morski vuk", najverovatnije je naletela na veštačko ostrvo u Južnom kineskom moru, kada je povređeno nekoliko mornara, a tenzije usled prisustva američke vojske u vodama nadomak Kine rastu iz dana u dan.

Za sada nije najjasnije u šta je podmornica udarila, što navodi na sumnju da se možda i ne radi o slučajnom incidentu.

Pri sudaru je povređen veći broj mornara, a kako su nadležni istakli, pogonski mehanizam i odeljak s naoružanjem nisu ugroženi.

- Podmornica je sigurna i u stabilnom stanju. Nuklearni pogon plovila "USS Konektikat" i odeljak sa oružjem nisu oštećeni. Podmornica je potpuno u operativnom stanju. Incident će u potpunosti biti istražen, navodi se u saopštenju američke mornarice.

Nadležni nisu precizirali gde se tačno dogodio sudar, navodeći samo da se incident desio u međunarodnim vodama u Indopacifiku.

Ova podmornica je bila u misiji u Južnom kineskom moru u cilju pokazivanja moći mornarice SAD i njenih saveznika.

Velika Britanija je u region poslala udarnu grupu s nosačem aviona kao demonstraciju sile prema Kini.

U vežbama saveznika učestvuju još i pomorske snage Japana, Australije, Kanade i Holandije. U regionu se nalaze ukupno tri nosača aviona, zbog čega je Južno kinesko more trenutno bure baruta kojem je dovoljna varnica da se započne rat globalnih razmera.

Narušavanje mira

Kako ističe CNN, udes američke nuklearne podmornice desio se u jeku tenzija između Vašingtona i Pekinga zbog toga što kineski vojni avioni masovno poslednjih dana preleću identifikacionu vazdušnu zonu Tajvana.

U poslednjih nedelju dana kineski avioni su imali više od 150 narušavanja ove zone.

- Vrlo smo zabrinuti zbog provokacija kineskih vojnih snaga nedaleko od Tajvana. Radi se o destabilišućim aktivnostima koje rizikuju narušavanje regionalnog mira i stabilnosti, rekao je nedavno Entoni Blinken, državni sekretar SAD.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR